Herstel autoverkoop zet door in 2018

Herstel autoverkoop zet door in 2018

De autoverkoop is afhankelijk van de wereldeconomie. Het is logisch dat de autoverkoop stijgt als er meer geld beschikbaar is. In 2017 zijn er, met name aan het begin van het jaar, toch situaties geweest die een negatief effect hadden op autoverkoop. Uiteindelijk is het jaar alsnog goed afgesloten voor de autobranche. In 2018 is de verwachting dat het herstel van de autoverkoop doorzet.

Autoverkoop 2017

In het begin van het jaar waren en voor verschillende fabrikanten nog problemen. Het Volkswagen concern was nog bezig het dieselschandaal achter zich te laten. Daarnaast kende bijvoorbeeld Audi problemen met dealers in China. Ook zorgt de Brexit voor tegenvallende verkoopcijfers in het Verenigd Koninkrijk. Naarmate het jaar verstreek werden de berichten echter steeds positiever. Uiteindelijk is 2017 voor veel Europese autoverkopers, alsnog een recordjaar geworden.

Wereldwijde trends

Wereldwijd heeft de automotive te maken met grote veranderingen. Omdat duurzaamheid steeds hoger op de agenda komt te staan, moet er veel gebeuren op het gebied van uitstoot. Niet alleen de ontwikkeling van auto’s met alternatieve aandrijflijnen zorgt echter voor andere trends. Ook veranderingen in management bij autofabrikanten en importeurs zorgen voor andere strategieën. Inmiddels is vrijwel iedere bestaande fabrikant druk bezig met het (verder) ontwikkelen van elektrische auto’s. Daarnaast wordt er volop geëxperimenteerd met brandstofcellen, waterstof, etc. Overheden stimuleren deze zoektocht naar duurzaam vervoer door subsidies en belastingvoordelen te bieden.

Herstel autoverkoop

De autoverkoop profiteert van al deze veranderingen. Daarnaast is er steeds meer bedrijvigheid. Vrijwel iedere onderneming is druk, dit resulteert altijd in meer transportbehoefte. Om daarin te voorzien stijgen de verkopen van zowel auto’s, bestelauto’s en vrachtwagens. Brancheorganisaties zoals RAI en Bovag, voorspellen dat deze trend zich in 2018 in Nederland door gaat zetten. Dit is zichtbaar door de gestage economische groei en het dalende werkloosheidscijfer. Andere belangrijke trend is de groei van de Aziatische markt. Er is steeds meer geld voor (dure) Europese automerken. Dit zorgt voor een stevige wereldwijde groei van de automotive sector.

Opkomst elektrische auto’s

Een andere markt met veel potentie is de markt van elektrische auto’s. Door de verbeteringen van reikwijdte en prijsniveau, wordt de elektrische auto steeds populairder. Ondernemingen die (deels) afhankelijk van de automarkt richten zich steeds meer in voor de aandrijflijn van de nabije toekomst. Shell begint al met het installeren van laadpalen bij verschillende benzinestations. Leasebedrijven kopen op voorhand al elektrische auto’s in om snel een auto te kunnen leveren.

Alles wijst erop dat de autoverkoop in 2018 alleen maar zal stijgen. Wereldwijde trends stimuleren dit alleen maar. Daarnaast zorgen elektrische auto’s en auto’s met alternatieve aandrijflijnen, voor een groei. De toekomst is gericht op duurzaamheid dus de automotive sector speelt hier ook op in.