De ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn kenmerkt zich door chronische ontstekingen in het maag- en darmstelsel, door de ontstekingen in de darmen worden deze vernauwd of kunnen zelfs afgesloten raken. Een operatie (om bijvoorbeeld stukken ontstoken darm te verwijderen) wordt in dat geval niet uitgesloten.

 

Opereren leidt helaas niet tot genezing: bij ongeveer de helft van de patiënten keren de symptomen binnen vijf jaar na de operatie weer terug. Er is tot op heden (nog) geen ‘wondermiddel’ dat de ziekte van Crohn kan genezen, ook verloopt het klachtenpatroon nooit volgens een vast schema; sommige mensen hebben bijna geen klachten, terwijl andere er in omkomen.

 

Symptomen
De symptomen die bij de ziekte van crohn horen verschillen naargelang de plaats waar de ziekte ontstaat (dunne, dikke, endeldarm of anus) Het gaat om een of meer van de volgende symptomen:
– koorts
– gewichtsverlies
– een (meestal) vettige en soms bloederige diarree…
– buikpijn (soms met hevige buikkrampen)
– vermoeidheid.
Minder voorkomende symptomen zijn verminderde eetlust, koorts, nachtzweten, overmatige winderigheid, rectale pijn, en soms rectaal bloeden.

Oorzaken
Er zijn veel gedachten over het ontstaan van de ziekte van Crohn, maar de oorzaak is nog altijd niet precies bekend. Waarschijnlijk speelt erfelijkheid een belangrijke rol.

Gevolgen
De ziekte heeft vaak een grote invloed op het welbevinden van patiënt. De darmproblemen kunnen het dagelijkse leven flink verstoren, dat vervolgens kan leiden tot een sociaal isolement. Dat weegt des te zwaarder omdat de ziekte van Crohn zich vaak al op relatief jong leeftijd openbaart.