Menu
Uit in de Stad

Gergievfestival 2016

Gergiev & Prokofjev

‘Een legende van de twintigste eeuw – ik ben een grote fan van Prokofjev’, zegt Valery Gergiev. Van 8 tot en met 11 september 2016 viert het Gergiev Festival de 125ste geboortedag van deze briljante componist met een programma dat helemaal aan zijn muziek is gewijd. In vier dagen tijd klinkt een royale greep uit Prokofjevs oeuvre, van symfonieën, filmcomposities, en kamermuziek tot Romeo en Julia en Peter en de wolf. Klap op de vuurpijl zijn de complete pianoconcerten met stersolisten als Alexander Gavrylyuk, Alexander Toradze en Daniil Trifonov, die exclusief voor dit festival naar Rotterdam komen.

Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival in vogelvlucht
Bij zijn aantreden als chef-dirigent in 1995 nemen Valery Gergiev en het Rotterdams Philharmonisch Orkest het initiatief voor een meerdaags muzikaal evenement met grote ambities. Een jaar later presenteren zij het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival.

De eerste jaren
Wat in 1996 begint als een concertreeks-met-rode-draad groeit uit tot een grootschalig muziekfestival. Een grote mijlpaal is de editie van 2001, die in een multidisciplinaire opzet de schijnwerpers op Sjostakovitsj en zijn War Symphonies richt. Met Prokofjev kiest het festival in 2003 voor een ‘moeilijke componist’, maar door de brede programmering weet het toch een recordaantal bezoekers te trekken. Een groot succes is ook het festival rondom Tsjaikovski (2004), en de editie Iconen van het fin de siècle (2005) met muziek van Wagner tot Strauss.

Het tweede decennium
Met Vrijheid als motto begint het festival in 2006 aan zijn tweede decennium. Geen componist of stijlperiode als middelpunt, maar een thema dat alle ruimte biedt om de muziek in een bredere context te plaatsen. Die koers wordt vervolgd met Liebesnacht, Hemel en Aarde, Eeuwige Jeugd en een festivaldrieluik over Rotterdam: Resurrection (2010), Sea & the City (2011) en Sea & You (2012). En in 2013, precies 25 jaar na zijn debuut bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, markeert het festival Valery Gergievs zilveren band met de stad.

Gergiev Festival 2015
In het 20ste Gergiev Festival Sergei stond Rachmaninov centraal. Het was een van de succesvolste edities ooit met vele uitverkochte zalen. Meer dan 12.000 bezoekers genoten van symfonieën en soloconcerten uitgevoerd door drie orkesten onder Gergievs onvermoeibare leiding. Hoogtepunten vormden optredens van het Rotterdams Philharmonisch, het Mariinsky Orkest en het symfonieorkest van het Koninklijk Conservatorium en Codarts. Tabula Russia van Tarnopolski ging in wereldpremière, alle vier pianoconcerten werden op één dag door vier topsolisten uitgevoerd. Spraakmakend was het optreden van Ensemble Sirin dat de roots van Rachmaninov bezong; bas Mikhail Petrenko bracht een fantastisch pleidooi voor de liederen van Rachmaninov. Een fototentoonstelling bracht het publiek nog dichter bij deze geliefde componist.

Donderdag 8 september
Kinderfestival Sint Petersburg
17:00 uur | Jurriaanse Zaal

Prokofjev | de filmcomponist
20:15 uur | Grote Zaal

Late Night concert: Romeo en Julia
23:00 uur | Grote Zaal

Vrijdag 9 september
Oorlogssonate I
16:00 uur | Jurriaanse Zaal

Prokofjev | de symfonicus
20:15 uur | Grote Zaal

Afterparty: Gabriel Prokofjev
22.45 uur | Ontvangsthal

Zaterdag 10 september
Oorlogssonate II
14:00 uur | Jurriaanse Zaal

De pianoconcerten I
16:00 uur | Grote Zaal

De pianoconcerten II
20:15 uur | Grote Zaal

Zondag 11 september
Peter en de wolf, 4+ (met verteller)
14:15 uur | Grote Zaal

Peter en de wolf, 6+ (met animatiefilm)
16:15 uur | Grote Zaal

Wilt u meer informatie, neem dan een kijkje op de website.