Menu
Wintersport

3FM Serious Request in Heerlen 2015

De DJ’s in het Glazen Huis in Heerlen zetten zich in december 2015 samen met Nederland in voor de generatie van de toekomst in oorlogs- en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling. Zij zijn de stille slachtoffers van de oorlog. NPO 3FM geeft ze met 3FM Serious Request een stem.

The next generation

In de week voor kerst vragen 3FM en het Rode Kruis aandacht voor jongeren die moeten overleven onder de meest extreme omstandigheden in landen zoals Syrië, Zuid-Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek en de Democratische Republiek Congo. The next generation verdient toekomstperspectief, maar daarvoor is wel opleiding en persoonlijke ontwikkeling nodig. Voor deze stille ramp, deze miljoenen kinderen en jongeren, zamelen de DJ’s van 3FM samen met de rest van Nederland geld in.

Miljoenen kinderen en jongeren

Op dit moment kunnen bijna 50 miljoen kinderen en jongeren niet (regelmatig) naar school of een beroepsopleiding volgen als gevolg van conflict. In plaats van dat kinderen zich ontwikkelen en leren, zijn ze in oorlogsgebied bezig om te overleven.

Leren in tijden van oorlog is niet gemakkelijk. Door traumatische ervaringen en door tekort aan eten kunnen concentratieproblemen ontstaan met leerachterstanden tot gevolg. De next generation verliest hierdoor toekomstperspectief.

“Jongeren zijn de stille slachtoffers van de oorlog. Een groot conflict berooft jongeren van scholing en toekomstperspectief. Zij moeten de kans krijgen om zich te ontwikkelen tot probleemoplossers, bouwers, verbeteraars, innovators en denkers. Zo kunnen ze straks een bijdrage leveren aan een betere toekomst voor het land, maar ook voor zichzelf. 3FM gaat er samen met het Rode Kruis alles aan doen om zoveel mogelijk van deze jongeren te helpen.”
– zendermanager 3FM Wilbert Mutsaers

Grote, vaak jarenlange conflicten maken mensen extreem kwetsbaar op de korte en lange termijn. Veiligheid, gezondheid en welzijn zijn tijdens oorlog niet zeker. Jongeren en kinderen raken gewond, invalide, ze sterven, moeten vluchten of raken gescheiden van familie. Het dagelijks leven is volledig ontwricht. Inkomen en basisvoorzieningen zijn niet voor handen. Ook ontbreekt het vaak aan infrastructuur; scholen en ziekenhuizen zijn verwoest en gesloten.

Wat doet het Rode Kruis?

Het Rode kruis helpt door te ondersteunen in de persoonlijke ontwikkeling van deze kinderen en jongeren. Ze leren vaardigheden die ze op school, in een vervolgopleiding of op de arbeidsmarkt kunnen toepassen. Engels, Arabisch, wiskunde en ICT-lessen zijn voorbeelden. Ook worden er specifieke trainingen ingezet waarmee jongeren beter de stap naar de arbeidsmarkt kunnen maken, werkervaring kunnen opdoen en hun eigen geld kunnen verdienen. Voorbeelden zijn naaitrainingen, een opleiding tot kapper of elektricien, of een basisopleiding waarin wordt geleerd hoe je een winkel opstart of mobiele telefoon repareert.

Waar wordt het geld voor gebruikt?

In crisisgebieden levert het Rode Kruis in eerste instantie noodhulp, medische zorg en opvang. Maar het Rode Kruis wil jongeren ook zoveel mogelijk perspectief op een betere toekomst geven. Om die reden zamelen we met 3FM Serious Request 2015 geld in. Het Rode Kruis empowert jongeren door mogelijkheden te bieden, zoals een opleiding, vaktraining en een basis waarmee in levensonderhoud voorzien kan worden. Hierdoor kunnen jongeren zich ontwikkelen en bijdragen aan de toekomst van hun omgeving.

3FM en het Rode Kruis

Voor de twaalfde keer slaan 3FM en het Rode Kruis de handen ineen voor een stille ramp. In de week voor Kerstmis worden drie DJ’s van 3FM opgesloten in een Glazen Huis, die dit jaar in Heerlen staat. Ze mogen niks eten en ze zijn 24 uur per dag live te volgen via radio, online en tv.

Klik hier voor meer informatie over 3FM Serious Request 2015.