Mitt Romney wint in Iowa

Mitt Romney wint in Iowa

In de Amerikaanse staat Iowa zijn de resultaten bekend gemaakt van de republikeinse voorverkiezing die daar vannacht werden gehouden. Het ging lang gelijk op tussen Rick Santorum en Mitt Romney, maar uiteindelijk won de laatst genoemde met een minimaal verschil van 8 stemmen.

 

Het was een ware nek-aan-nekrace gedurende de dag. Met 99% van de stemmen geteld lag Santorum, de voormalig senator van Pennsylvania, voor op de 64-jarige ex gouverneur van Massachusetts. Er werd alleen nog gewacht op de stemmen van één stembureau en de spanning liep behoorlijk op. Toen ook die cijfers bekend waren bleek al snel dat Romney met een verschil van 8 stemmen had gewonnen. Amerikaanse media stellen dat het verschil tijdens een voorverkiezing nog nooit zo klein was.

 

Iowa als springplank

 

Iowa is zeker niet de belangrijkste staat, maar geldt meer als een soort springplank om de boel aan het rollen te krijgen. Bij de voorverkiezing in 2008 in Iowa won Mike Huckabee met 30% van de stemmen, gevolgd door Mitt Romney met 27%, John McCain and Thompson bleven allebij op 12% steken. John McCain was uiteindelijk de man die het in november opnam tegen Barack Obama van de democraten. Verwacht wordt dat John McCain vandaag zijn steun gaat uitspreken voor Mitt Romney. De steun van McCain wordt gezien als belangrijke factor, omdat hij nog steeds populair is onder veel kiezers.

 

Na Iowa, wachten nog 49 staten waar gestemd moet worden. De uiteindelijke winnaar neemt het dan in november op tegen de huidige president Barack Obama.