Verbod stierenvechten Catalonie

Verbod stierenvechten Catalonie

Na maandenlang getouwtrek is het verbod op stierenvechten in de Spaanse regio Catalonië dan eindelijk van kracht geworden.

 

In de komende maanden gaat er onderzocht worden, wat de schade zal zijn voor de Spaanse economie en of de betrokkene bij het stierenvechten recht hebben op een vergoeding. De betrokkene zelf schatten de schade op ruim 300 miljoen euro maar tegenstanders van deze Spaanse traditie komen met veel lagere aantallen. Het stierenvechten staat niet alleen in Catalonië onder druk. Ook in de rest van Spanje, is er de laatste jaren steeds meer kritiek op de eeuwenoude traditie.
Niet alleen organisaties die opkomen voor voor de rechten van dieren komen steeds feller in actie tegen de ultieme lijdensweg van de stieren. Ook de bezoekersaantallen lopen in heel Spanje terug wat een directe indicatie geeft van de toenemende afkeer.

 

Traditie

 

Het stierenvechten maakt al eeuwen deel uit van de Spaanje cultuur. In Spanje wordt het stierenvechten niet als een sport gezien maar wel als gevecht tussen vooral de man en de stier waarbij de man zijn grote overwicht ten opzichte van de stier toont. Ook het doodgaan van het dier heeft een grote rol tijdens deze artistieke uitvoering.
Het stierenvechten vond vroeger plaats op dorpspleinen en pas in 1711 werd er voor het eerst in een arena van steen gevochten.