TV tips: Game of Thrones op nummer 5

TV tips: Game of Thrones op nummer 5

De eerste serie die zeker de moeite waard is om te kijken, is de Amerikaanse fantasy-televisieserie Game of Thrones.

De serie die wordt uitgezonden op de Amerikaanse zender HBO is gebaseerd op de boeken uit de serie “Een Lied van IJs en Vuur” van de Amerikaanse schrijver George R.R. Martin.

 

In de serie staan zeven aderlijke families centraal die allemaal strijden om de macht in het mythische land van Westeros.
Seizoen één van Game of Thrones telt tien afleveringen die ieder zestig minuten duren. Aflevering één werd in Amerika op 17 april 2011 uitgezonden en zowel de kritieken als kijkcijfers waren zeer positief. Nog geen twee dagen later kondigde HBO aan dat er ook een tweede seizoen gaat volgen.

 

Nationale en internationale erkenning

 

Op 14 juli werden de nominaties voor de Emmy awards bekend gemaakt en Game of Thrones werd genomineerd in dertien categorieën. Uiteindelijk won de TV hit van 2011 twee Emmy awards. De serie zelf won de prijs voor Outstanding Main Title Design en won Peter Dinklage, die in de serie de rol van dwerg “Tyrion Lannister” speelt de prijs voor Outstanding Supporting Actor in a Drama Series. Game of Thrones wordt inmiddels in meer dan 75 landen uitgezonden en ook daar zijn de kijkcijfers indrukwekkend.

 

De serie speelt zich af in de middeleeuwen en de normen en waarden van die tijd komen duidelijk naar voren. Het recht van de sterkste was meer regel dan uitzondering en wie niet luisterde naar de koning werd zonder pardon onthoofd. Macht, liefde, verraad en hebzucht staan centraal, met veelal dodelijke gevolgen.

 

Het Verhaal

 

Het verhaal draait in grote lijnen om koning Robert I Baratheon die zijn vriend Eddart Stark (in de serie heet hij NED Stark) vraagt zijn nieuwe rechterhand te worden (hand van de koning).
De vorige hand van de koning is op een duistere manier vermoord en zijn vrouw verdenkt de machtige familie Lannister van het ombrengen van haar man. NED komt dit ook te weten en accepteert de baan om achter de moordenaar te komen.

Het verhaal ontwikkelt zich zo snel dat het zonde is om meer weg te geven over de gebeurtenissen in deze fantastische serie. De serie is zeker een aanrader om op korte termijn te kijken want in het begin van 2012 wordt seizoen twee verwacht.