Waarom betalen steeds meer Nederlanders voor toegang tot een VPN?

Waarom betalen steeds meer Nederlanders voor toegang tot een VPN?

Uit een enquête van VPNGids.nl blijkt dat inmiddels 60% van de Nederlandse VPN-gebruikers intensief gebruik maakt van deze beveiligde verbinding. Zo heeft ongeveer de helft van de mannelijke bevolking al eens gebruik gemaakt van een VPN-verbinding, en heeft ook 27% van de vrouwen regelmatig een VPN gebruikt. Het VPN-gebruik van de Nederlanders is het grootste onder de 40 jaar, waar ruim 53% van deze groep wel eens gebruik maakt van een VPN-verbinding.

Stijgende populariteit VPN-verbinding

Dat de populariteit van de VPN-verbinding blijft stijgen is ook niet gek: het kopen van een VPN-abonnement brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo geeft 1 op de 5 Nederlanders aan dat de VPN-verbinding gebruikt wordt om veilig verbinding te maken met een bedrijfs- of opleidingsnetwerk. Zo’n 1 op de 8 gebruikers geeft aan dat ook het anonieme browsen een belangrijke reden voor het VPN-gebruik is. Andere veelvoorkomende redenen voor het VPN-gebruik zijn het deblokkeren van websites, apps of social media (9,5% van de Nederlanders) of het kijken van programma’s achter een internetblokkade (7,5%).

Wat is een VPN-verbinding?

Een VPN-verbinding zorgt ervoor dat al het internetverkeer van de gebruiker versleuteld wordt via een beveiligde verbinding; de zogeheten VPN-tunnel. Vanuit deze VPN-tunnel wordt het internetverkeer naar een VPN-server in een specifiek land gestuurd, en pas van hieruit gaat het verder naar de uiteindelijke bestemming. Dit betekent dat het IP-adres van de gebruiker niet te achterhalen valt en er vrijer, veiliger en anoniemer gebruik gemaakt kan worden van het internet.

De voordelen van een VPN-verbinding

Deze anonimiteit kan op verschillende gebieden belangrijk zijn. Uit de enquête bleek al dat de VPN-verbinding regelmatig gebruikt wordt om op een veilige manier verbinding te maken met specifieke netwerken. Op deze manier wordt de digitale informatie beschermd tegen hackers. Marktleiders in de VPN-branche bevestigen dan ook dat gebruikers vooral veiligheid en privacy zoeken wanneer zij besluiten een VPN te gebruiken: ruim 30% van de Nederlanders wenst digitale bestanden te verbergen voor overheidsinstanties. Maar daarnaast wordt de VPN-verbinding ook regelmatig gebruikt om censuur tegen te gaan. Zo kan er dankzij de VPN-verbinding anoniem worden gedownload, of kunnen films en series vanaf de Amerikaanse Netflix gewoon in Nederland bekeken worden. De drie belangrijkste voordelen van een VPN-verbinding zijn dan ook:

  1. Het verbergen van het IP-adres
    Hierdoor kan er altijd anoniem gebruik worden gemaakt van het internet, en dat de privacy optimaal beschermd wordt.
  2. Veilig gebruik maken van (openbare) netwerken
    De VPN-verbinding zorgt naast de nodige anonimiteit ook voor de nodige beveiliging. Internetverkeer kan niet zomaar onderschept, bekeken of aangepast worden waardoor persoonlijke data zoals social media profielen, e-mail of bankgegevens veilig zijn en blijven.
  3. Downloaden en programma’s kijken
    Er kan met behulp van een VPN-verbinding contact gemaakt worden met servers van over de hele wereld. Zo kunnen Nederlanders tijdens een vakantie in Turkije bijvoorbeeld verbinding maken met de server in Nederland, en gewoon Uitzending Gemist kijken. Dit werkt natuurlijk ook andersom. Vanuit Nederland kan er contact gemaakt worden met een server in Amerika, waardoor series en films van de Amerikaanse Netflix zonder problemen gekeken kunnen worden.

Het afsluiten van een VPN-verbinding

Hoewel er verschillende gratis VPN-verbindingen beschikbaar zijn, garanderen deze niet altijd dezelfde mogelijkheden en beveiliging als een betaalde VPN-verbinding. Om die reden betalen steeds meer Nederlanders dan ook voor toegang tot een VPN. Gelukkig hoeft deze toegang niet duur te zijn: er zijn aanbieders waarbij je voor minder dan tien euro per maand dagelijks gebruik kunt maken van de VPN-verbinding. Het resultaat? Altijd veilig en anoniem gebruik kunnen maken van het internet.