Sven kramer helemaal terug na goud in Boedapest

Sven kramer helemaal terug na goud in Boedapest Foto: Hans Splinter

Sven Kramen is vandaag tijdens de Europese kampioenschappen Allround, in het Hongaarse Boedapest, voor de vijfde maal Europees kampioen geworden. Land en ploeggenoot Jan Blokhuijsen eindigde als tweede en de Noor Havard Bokko eindigde als derde.

Het weekend begon voor Kramer met een twaalfde plaats op de 500 meter. Door die matige eerste afstand moest hij veel tijd goed maken op Blokhuijsen. Later op de dag won de viervoudig Europees kampioen Allround, wel de 5000 meter en liep hij in op zijn concurrenten. De laatste dag, begon Kramer met een achterstand van 4 seconde, maar na de 1500 meter die de Fries ook won, bedroeg de achterstand nog maar één seconde.

De beslissing moest vallen op de 10 killometer, waar Jan Klokhuijsen in de laatste rit tegen Sven Kramer schaatste. In het onderlinge duel bleek Sven Kramer een maatje te groot en pakte hij niet alleen zijn derde afstand maar ook zijn vijfde Europese Allround titel.

 

Noors protest

 

Na de finish was het nog even billenknijpen vanwege een protest de Noren wilde indienen. Blokhuijsen was namelijk met zijn schaats over de lijn gegaan bij het ingaan van de binnenbocht en Kramer was over de eindstreep gekomen met een “kick finish”. Na het bekijken van de beelden bleek er niet genoeg  bewijs te zijn om beide Nederlanders uit het klassement te gooien en zo bleef de uitslag staan.

Het was voor Sven Kramer zijn eerste grote overwinning sinds zijn comeback. De Fries die na de Olympische Spelen een break nam en daarna te maken kreeg met een bovenbeenblessure liet dit weekend zien het schaatsen zeker nog niet verleerd te zijn.

 

Vrouwen

 

Bij de vrouwen pakte Ireen Wüst het brons achter winnares Martina Sablikova en de Duitse Claudia Pechstein. Wüst die nog wel tweede werd op de 500 meter en derde op de 5 kilometer kwam eigenlijk geen moment in de buurt van goud. De Brabantse begon goed, maar bleek tijdens het toernooi toch te veel last te ondervinden van de weersomstandigheden. Wüst heeft zelf een duidelijke voorkeur voor het rijden op een binnenbaan omdat daar de omstandigheden voor iedereen nagenoeg hetzelfde zijn. In het Hongaarse Boedapest, werd dit weekend op een buitenbaan gereden.