Het hart van slag

Het hart van slag

Wanneer er iets mis is met het ritme waarin het hart samenknijpt, spreken we van een hartritmestoornis. De klachten die iemand bij hartritmestoornissen heeft kunnen sterk variëren, dit heeft te maken met de oorzaak van de verschillende hartritmestoornissen.

Men spreekt van een hartritmestoornis als het ritme of het tempo waarin het hart pompt afwijkt. In dat geval is er iets mis met de elektrische stroom, die het hart doet samentrekken. Aangezien er verschillende hartritmestoornissen zijn, is het van belang dat de arts weet welke soort hartritmestoornis u heeft. De behandeling moet namelijk nauwkeurig worden afgestemd op het soort ritme-probleem.

Klachten kunnen uiteenlopen van duizeligheid tot het gevoel dat het hart veel te snel of te onregelmatig klopt. Het optreden van ritmestoornissen is niet te voorspellen, ze kunnen ontstaan terwijl men rustig zit, tijdens de slaap of soms ook tijdens inspanning, soms kan voorover bukken een ritmestoornis teweeg brengen.

Diagnose
Uw arts zal een aantal gegevens nodig hebben om de juiste diagnose te kunnen stellen. Allereerst zal hij/zij u vragen naar uw medische voorgeschiedenis. Heeft u al eerder hartklachten gehad of komen deze in uw familie voor? Daarnaast zal hij u vragen naar eventuele risicofactoren. Denk hierbij aan of u rookt, last heeft van hoge bloeddruk, veel alcohol drink, vet eet en of u voldoende aan lichaamsbeweging doet? Na deze vragen gesteld te hebben zal de arts u lichamelijk onderzoeken. Hij zal uw bloeddruk en uw hartslag meten. Ook zal hij luisteren naar uw hart en longen.

Symptomen
Het klachtenpatroon kan wisselen van geen klachten tot zeer ernstige klachten. Het zegt niets over het risico of de prognose van de hartritmestoornis.
Voorkomende klachten kunnen zijn:
*)hartkloppingen of een bonzend hart
*)(meer) pijn op de borst, druk, een beklemd of benauwd gevoel
*)transpireren, misselijkheid
*)kortademigheid
*)een licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, ‘zwart’ voor de ogen
*)buiten kennis raken
*)angst
*)hyperventilatie

Wanneer u op regelmatige basis last heeft van een of meerdere bovenstaande symptomen is het raadzaam om langs een arts of dokter te gaan.