Reuma

Reuma

Reuma, de kans is groot dat je iemand kent die het heeft of misschien heeft u er wel zelf wel last van. Dit is niet gek want één op de vijf Nederlanders heeft een vorm van reuma.

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 aandoeningen aan de botten, gewrichten, pezen en spieren. In Nederland hebben ruim 2,3 miljoen mensen een reumatische aandoening, iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd.

Leven met reuma
De lichamelijke gevolgen hebben grote impact op het dagelijks leven van mensen met reuma, simpele dingen zoals een brief openen of een sms sturen gaat vaak niet. Omdat reuma met vlagen kan komen is het voor de mensen met reuma moeilijk uit te leggen waar ze last van hebben. Daardoor verliezen zij vaak sociale contacten, werk en inkomen, ook hebben reuma patienten vaak een kortere levensverwachting.

De diagnose
Een goede diagnose is belangrijk, dit omdat dit de basis is voor een behandeling, daarnaast is de diagnose nodig om te bepalen om welke aandoening(en) het gaat. In de praktijk kan het moeilijk zijn om snel een diagnose te stellen. Wanneer de huisarts aan een reumatische aandoening denkt, zal hij diegene nader onderzoeken en doorverwijzen naar een reumatoloog.

Lees verder op Health.nl