Menu
Buitenland / Opmerkelijk / Uitgelicht

Cruiseschip de Costa Concordia

De Costa Concordia, het grote cruiseschip dat op 13 januari kapseisde vlakbij het Italiaanse eiland Giglio (Toscane). 

 

De Ramp gebeurde rond 20.00 uur. Het schip ” De Costa Concordia”  vaarde tegen een rots vlakbij het Italiaanse eiland Giglio. Er kwam een flinke scheur in de romp van ongeveer 70 meter lang. Door deze scheur raakte het schip slagzij. Er waren ongeveer 4200 mensen aan boord, waarvan ongeveer 3000 passagiers en 1200 bemanningsleden. Op dit moment zijn er 11 doden gevallen en er worden nog 21 mensen vermist.

 

De kapitein van het schip Francesco Schettino wordt verdacht van doodslag, en zou eerder van het schip zijn gegaan dan zijn passagiers. Er wordt nu afgevraagd of de kapitein onder invloed van alcohol of drugs verkeerde. Er zouden ook felle telefoongesprekken tussen de kustwacht en de kapitein zijn geweest, waarin naar voren kwam dat de kapitein niet terug naar het schip wilde gaan. De kustwacht beval hem terug te gaan naar het schip en wilde precies weten hoeveel passagiers er nog aan boord waren. Francesco verklaarde dat hij vanuit een reddingsboot de evaluatie beter kon coördineren. Veel bemanningsleden vertelden later aan de media dat de kapitein erg rustig reageerde toen het schip op de rots botste.  Ook zou de kapitein pas na 70 minuten een bevel hebben gedaan op zijn bemanningsleden. Het personeel was toen allang bezig met het overplaatsen van passagiers in de reddingsboten.

 
Persoonlijke fout

 

Het zal waarschijnlijk om familie redenen zijn gegaan, dat de kapitein zo kort aan de kust van Giglio voer. De zus van de kapitein zou op Facebook gezet hebben dat zijn broer bijna aan de kust was en hun even wilde begroetten. Een half uur later gebeurde de ramp.

 

Het schip had één van de grootste welness centra, maar ook zwembaden, sport, bioscoop, winkelcentrum, casino en theater waren niet te ontbreken. In 2006 is het schip ter water gegaan en heeft gediend als één van de grootste cruiseschepen ooit.

 

Lees morgen een bericht op web.nl over andere rampen met cruiseschepen.

Zo zag het schip er van binnen uit, klik hier voor het filmpje: