Menu
Buitenland / Uitgelicht

Costa Concordia kan ieder moment instorten

De ramp met de Costa Concordia is al weer ruim een maand geleden en toch blijft het half gezonken schip de gemoederen bezig houden. De Costa Concordia die door nalatigheid van de kapitein in aanraking kwam met een rotsblok dreigt in te storten en een natuurramp valt niet langer uit te sluiten.

 

Op dit moment ligt het enorme cruiseschip nog steeds op zijn kant vlakbij het pittoreske eilandje Giglio. Vele reddingsteams zetten zich in om het wrak zo goed en snel mogelijk te bergen. Ingenieurs lieten weten dat het schip op het punt staat om volledig in te storten. Het is een race tegen de klok, want dit mag echt niet gebeuren. Het zou een enorme natuurramp veroorzaken.

Francesco Schettino, Oliedom

Er zit nog ongeveer 2400 ton olie verdeeld over 15 tanks in het schip. Het zware gewicht is niet meer draagbaar en er vormen zich opnieuw scheuren in de onderkant van het reusachtige cruiseschip. Het lekken van olie zou desastreus zijn voor het mini eilandje dat jaarlijks veel geld binnen krijgt via de toeristische sector. Er zijn veel toeristen die de prachtige kustlijn bezoeken of er zelfs een exclusief vakantiehuisje hebben. Het is haast niet voor mogelijk te houden dat de ramp nooit had plaats gevonden als kapitein Francesco Schettino zich gewoon aan de regels had gehouden.
Oneerlijke race tegen de klok voor Smit

Onlangs is het Nederlandse bedrijf Smit, begonnen met het wegpompen van deze schadelijke olie. Het zou alleen nog 26 dagen gaan duren voordat alle olie uit het schip gehaald is. Het schip is dus een tikkende tijdbom die als maar sneller gaat tikken.

 

In totaal zijn er 32 mensen om het leven gekomen. Er waren in totaal 4.229 mensen aanwezig op het schip.