Menu
Sport / Uitgelicht / Voetbal

Ajax opnieuw Landskampioen

Ajax is gister avond voor de 31ste keer kampioen van Nederland geworden. De Amsterdammers versloegen thuis VVV Venlo met 2-0 en mogen zich nu ook officieel kampioen noemen. Dat Ajax de titel zou halen was eigenlijk al geen nieuws meer na de 1-2 overwinning op FC Twente afgelopen zondag. Alleen als de hoofdstedelingen twee maal zouden verliezen en Feyenoord twee maal zou winnen en meer dan 25 doelpunten zou goed maken kon het nog misgaan, maar zo ver kwam het uiteraard niet.


Het was een opmerkelijk jaar voor de recordhouder in Nederland. Aan het begin van het seizoen dachten veel mensen dat Ajax wel even kampioen zou worden. De kampioensploeg van 2011 was bij elkaar gebleven en er werd gericht ingekocht met onder andere Theo Janssen en Kolbein Sighttorson. Niets bleek minder waar want in November stond Ajax er al kansloos voor en hield niemand nog rekening met prolongatie van het kampioenschap.

 

Meerdere malen afgeschreven
Hoewel Ajax er weer een beetje bovenop kwam kreeg de ploeg van Frank de Boer begin 2012 weer een aantal tegenslagen en bedroeg de achterstand op koploper AZ, dertien punten. Opnieuw werd Ajax kansloos geacht voor het kampioenschap en ook de spelers en trainers leken de hoop op de 31ste titel dit jaar te hebben opgegeven.

 

Comeback
Op wonderbaarlijke wijzen wist Ajax zich omhoog te knokken en de ploeg won maar liefst dertien wedstrijden op rij. Onder andere PSV en Twente werden opzij gezet en van een kansloze zesde plek stond de ploeg ineens onbedreigd op de eerste plaats. Het kampioenschap van Ajax is extra knap als je kijkt naar de selectie van trainer Frank de Boer. Ja, er werd goed ingekocht maar Ajax moest het minimaal 20 wedstrijden doen zonder 6/7 basisspelers en dat heeft de ploeg ongetwijfeld een hoop punten gekost en een plek in de achtste finales van de Champions League.

 

Titel van Frank de Boer
In de laatste weken keerde een hoop geblesseerde terug en werden de wedstrijden dan ook met veel overtuiging gewonnen. Ajax speelde weer zoals vanouds met veel druk naar voren wat vrijwel iedere tegenstander veel problemen opleverde. Niet alleen sportief was het een moeilijk jaar, maar ook op bestuurlijk niveau was het nooit rustig. Frank de Boer die nog geen eens twee jaar actief is als hoofdtrainer heeft in een korte tijd net zoveel meegemaakt als andere trainers in 5/6 jaar misschien meemaken. Ondanks alle hectiek bleef de Boer altijd rustig en daarom is dit ook het kampioenschap van Frank de Boer

 

Ajax wordt vanavond om 17:00 gehuldigd tegenover het eigen stadion.