Menu
Sport / Uitgelicht / Voetbal

Titelstrijd nadert ontknoping

De afgelopen jaren werd de strijd om de titel vaak pas op de laatste speeldag beslist. Analisten, columnisten, spelers, trainers maar vooral het gewone volk achten het onmogelijk dat een ontknoping ooit nog spannender zou kunnen worden dan in het seizoen 2006/07. En vorig jaar werd het kampioenschap op de laatste dag beslist in een onderling duel tussen Ajax en FC Twente.

 

Als we na de stand kijken blijkt niets minder waar. Tussen de nummer één, Ajax en de nummer zes, Feyenoord zit slechts vier punten. Er staan nog zes wedstrijden op het programma en vanavond zouden de eerste beslissingen kunnen vallen. Met de nadruk op kunnen, want er is dit seizoen al zoveel gebeurd dat echt alles nog mogelijk is. Aan het begin van het seizoen was voor vele Ajax de favoriet om voor de tweede maal op rij landskampioen te worden. De Amsterdammers hielden de hele selectie bij elkaar en deden gerichte aankopen met Theo Janssen, Derk Boerrigter en Kolbeinn Sigthórsson. Ajax begon het seizoen goed maar na een moeizame oktober maand en de langdurige blessures van zes belangrijke spelers leek de titel onhaalbaar.

 

Dan maar PSV?
PSV werd naast AZ gezien als de nieuwe titelkandidaat en de Eindhovenaren beschikken zeker over een selectie met genoeg kwaliteit om daadwerkelijk kampioen te worden. De club gaf in de zomer ruim 35 miljoen uit aan nieuwe spelers. Kwaliteit genoeg maar het kwam er in de wedstrijden nooit echt uit. De kritiek op Fred Rutten was altijd op de achtergrond hoorbaar en na een serie matige resultaten werd Rutten begin 2012 ontslagen.

 

Ook Twente met nieuwe trainer
Twente die Rutten misschien wel het beslissende zetje gaf, werd omgetoverd tot de nieuwe titelkandidaat, naast het nog altijd uitstekend presterende AZ. Twente ontsloeg Adriaanse en met Steve Mcclaren die eerder al kampioen werd met de Tukkers moest er gestreden worden om het kampioenschap.

 

AZ vier aan kop
Niemand had het eigenlijk over AZ. De ploeg onder leiding van Gert-Jan Verbeek, presteerde het hele seizoen al constant en was zelfs nog actief in de Nederlandse beker en in de Europa League. Daarnaast speelde de Alkmaarders het beste voetbal en bleek de selectie op en top fit te zijn.

 

April
Het is begin April en de situatie is weer totaal anders. Ajax staat bovenaan na een serie van acht gewonnen wedstrijden en lijkt de beste papieren te hebben om kampioen te worden. Hoewel PSV in de Arena kansloos van Ajax verloor, is de ploeg nog steeds in de race om eindelijk weer eens kampioen te worden. Afgelopen zondag won de ploeg van Philip Cocu de KNVB beker.

 

Twente en AZ
FC Twente had het de afgelopen weken lastig en naast de uitschakeling in Europa raakte de ploeg ook verder achterop in de strijd om het kampioenschap. AZ kan zich na de uitschakeling tegen Valencia in de Europa League ook volledig richten op de vaderlandse competitie en vanavond staat de topper tegen FC Twente op het programma.

 

Feyenoord en Herenveen
De teams waar het minst rekening mee wordt gehouden zijn Feyenoord en Herenveen. Feyenoord maakt theoretisch gezien nog steeds kans om kampioen te worden en heeft het makkelijkste programma. De ploeg moet dan wel vijf teams inhalen en heeft ook nog eens een matig doelsaldo. Herenveen zit in hetzelfde schuitje als de club uit Rotterdam. Hoewel de ploeg van Ron Jans over een uitstekende voorhoede beschikt verliest Heerenveen dit seizoen bijna al haar topwedstrijden. Vanavond staat in Friesland de topper tegen Ajax op het programma en kunnen de Friezen laten zien wel degelijk over de echte winnaars mentaliteit te beschikken.