Menu
Lifestyle / Uitgelicht

Gemiddelde IQ westerse bevolking gedaald

De reactiesnelheid van het menselijk brein van de westerse bevolking in is in de afgelopen 130 jaar afgenomen. Dit staat in verband met de algemene intelligentie van de mens, waarvan het gemiddelde dus ook is afgenomen.

 

Dit is gebleken uit een onderzoek van door een internationaal team van onderzoekers wat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift Intelligence. Bij mannen daalde de gemiddelde reactiesnelheid van 183 naar 250 milliseconden en bij vrouwen was dit van 187 naar 277 milliseconden.

 

Omdat dit in verband staat met de algemene intelligentie betekent dit dat het gemiddelde IQ is afgenomen met gemiddeld 1,23 punten per decennium sinds 1880.Volgens hoofdonderzoeker Michael Woodley krijgen mensen met een hoge intelligentie relatief weinig kinderen, wat een verklaring kan zijn van het dalen van het IQ.

 

Maar door het onderzoek komen ook een hoop vragen naar voren. Is het onderzoek in 1880 bijvoorbeeld te vergelijke met de moderne onderzoekstechnieken van tegenwoordig? En de lage geboorte bij intelligente mensen die Michael Woodley aangeeft zijn niet onderbouwd met statistieken.

 

Op een leuke manier een beetje aan uw IQ werken? Speel samen met wat vrienden een Pubquiz in Alkmaar.