Menu
Uitgelicht / Vrije tijd

Glow Eindhoven

Van 9 t/m 16 november vormt de openbare ruimte van Eindhoven-centrum het decor en podium van GLOW. Kunstenaars en designers uit binnen- en buitenland laten lichtkunst- en designtoepassingen zien, die tot stand zijn gekomen door het gebruik van nieuwe mediatechnologieën zoals computers, sensoren, animaties, maar ook door meer bekende projectietechnieken.

THEMA
‘Urban Playground’, zo luidt het thema van de achtste editie van lichtkunstfestival GLOW. Eindhoven is die week het speelterrein van diverse lichtkunstenaars. Zij laten op originele wijze zien dat door te spelen met licht de werkelijkheid op een totaal andere manier beleefd kan worden.

Het thema ‘Urban Playground’ is goed gekozen. In Eindhoven krijgen zowel creatieve innovators, slimme wetenschappers als ambitieuze sporters alle ruimte om grensverleggend bezig te zijn. Hier zetelen de TU/e, de High Tech Campus en de Design Academy en de stad is tevens thuishonk van voetbalclub PSV. De Philips Sportvereniging viert dit jaar haar 100-jarig jubileum en dat is zeker met het thema ‘Urban Playground’ een mooie aanleiding om tijdens de lichtkunstroute het voetbalstadion aan te doen. Maar ook gebouwen, straten, loodsen, pleinen en stegen in de openbare ruimte zijn onderdeel van de ruim vier kilometer lange kunstroute. Gemaakt van steen, cement, asfalt en beton zijn het de bouwstenen van de stad. De kunstenaars van GLOW spelen net als dansers of musici met begrippen als vorm, maat, schaal, kleur, beweging, ritme en klank. Met allerlei toepassingen van licht brengen ze de bekende stedelijke omgeving op een nieuwe manier in beeld.

Wonderlijke expeditie
Spelen zit ons in de genen, we doen het van jongs af aan. Tekenen op de stoep, knikkeren op het plein, verstoppertje spelen in de buurt: spelenderwijs ontdekken we nieuwe mogelijkheden en leren we onze omgeving kennen. Door vrijuit te experimenteren komen ingenieurs, designers, wetenschappers en kunstenaars tot vernieuwende concepten, technieken en inzichten. Gedachteloos aanrommelen kan tot verrassende ontdekkingen leiden. Kunstenaars werken aan de research en development van onze samenleving. De werken en installaties van GLOW voeren ons mee op een wonderlijke expeditie, breken ons vizier open en plaatsen de wereld in een ander licht. We worden uitgedaagd om onze verbeelding te laten spreken en met een nieuwsgierige blik naar onze omgeving, naar anderen en ook naar onszelf te kijken. We zijn pionnen in een groot spel. De stad is het speelbord. De kunstenaar is aan zet.

Meer weten over Glow Eindhoven?