Menu
Uitgelicht / Vrouwen

Straal zelfverzekerdheid uit

Je lichaamshouding, handen en ogen zijn een van de belangrijkste lichaamsdelen voor een zelfverzekerde indruk. Zorg voor een optimale lichaamshouding en krijg hierdoor meer voor elkaar bij anderen. Met deze tips heb je een open lichaamshouding en kom je zelfverzekerd over op je gesprekspartner(s).

1. Sta rechtop
Dit is een van de eerste dingen die je leert bij een coach. Sta rechtop. Duw je schouders naar achter en borst naar voren. Zet je beide benen naast elkaar op de grond. Ga niet lopen wiebelen of op een been staan. Door goed op deze dingen te letten, neemt je lichaam vanzelf een stevige houding aan. Het maakt niet uit of je klein of groot bent, iedereen kan rechtop staan. Oefen deze houding voor de spiegel en je ziet vanzelf resultaat

2. Open blik
Je oogpupillen zoeken in veel gevallen automatisch een plek op de grond. Dit komt omdat je alert wil blijven dat je niet valt. De ogen waarschuwen voor eventueel gevaar en verkleinen het risico op een blunder. Maar let op. Kijk niet voortdurend naar de grond.  Tijdens gesprekken met je gespreksgenoot is het juist belangrijk dat je ogen op dezelfde hoogte staan afgericht. Let hierop want de kans is groot dat je afdwaalt.

3. Geen gefriemel
Probeer je handen en voeten zoveel mogelijk rustig te houden. Wanneer iemand met z´n ringen of armbanden zit te spelen is dat heel afleidend en komt dit bovendien onzeker en nerveus over. De meeste mensen hebben het niet eens in de gaten dat ze deze tik hebben.

4. Stralende lach
Een stralende lach laat zien dat je goed in je vel zit. Een goede lachbui zorgt ervoor dat je lichaam ontstresst. Dit komt doordat je hersenen dan een soort stofje aan maakt die ervoor zorgt dat je je goed voelt. Op dat moment laat je zien dat je geen zorgen kent en positief in het leven staat. De lach is bovendien een goed verleidingsmiddel, waardoor je meer voor elkaar krijgt.

5. Stevige handdruk
Wanneer iemand je een slap handje geeft, associeer je dat onbewust met onzekerheid. Een ferme hand laat een veel betere indruk achter. Iemands hand fijnknijpen is ook weer niet nodig en overdreven. De ideale handdruk is stevig, je kijkt de ander recht aan en duurt ongeveer een seconde lang. Wanneer je iemand al beter kent, kun je je andere hand even vluchtig op zijn of haar bovenarm leggen.

6. Open lichaamshouding
Zorg ervoor dat je toegankelijk bent. Sla dus niet je armen over elkaar of zet je benen gekruist neer. Hier mee straal je uit dat je jezelf wil beschermen en niet open staat voor anderen. Haal ook vooral de handen uit je zakken, dit staat te nonchalant en komt ongeïnteresseerd over.

Succes met oefenen en vraag je familie en vrienden eens om feedback!