Menu
Fietsen

Leuke routes en tips voor een dagje fietsen in Drenthe

Nu veel mensen de meeste tijd thuis spenderen, is het fijn om even de benen te strekken tijdens een heerlijke fietstocht. Laat uw haren wapperen door de wind, geniet van de lentezon en ontdek de prachtige omgeving van Drenthe. Ik help u graag met het zoeken van leuke fietsroutes. Wilt u er een nachtje (of meerdere) bij aan plakken? Ook hiervoor bied ik u graag diverse leuke fietsarrangementen aan. Meer weten over mijn tips? Blijf dan vooral verder lezen.

Leuke fietsroutes om het Drentse landschap te verkennen

 • Havelterbergroute – ca. 55 km
  Deze route loopt door twee landschappen. Het zuidelijke gedeelte toont Meppel als centrum van een uitgestrekt beekdallandschap met weidelanden en veenafgravingen met kanalen en vaarten. De stad is van het zuidoosten uit gezien de poort naar Drenthe. Enkele kilometers noordelijk, voorbij Kolderveen en Nijeveen, komt u op de hogere zandgronden. In dit gebied rond Havelte zijn stuwwallen met als gevolg grote reliëfverschillen. Noordelijk van dit gebied ziet u weer een beekdallandschap waarin het 7700 m lange wegdorp Wapser­veen is gelegen, een randveenont­ginning langs de Wapserveensche Aa.
 • Fietsroute Mantinge, Makkum en Meppen – ca. 33 km
  Een prachtige fietsroute door het fraaie landschap van Drenthe. Authentieke boerderijtjes en een schitterend natuurgebied gaan hier hand in hand. Mantinge ligt midden tussen het Mantinger- en het Balingerzand. Natuurgebieden met unieke flora en fauna maken een stop en een wandeling meer dan de moeite waard. Makkum is een klein buurtschap in de buurt van Beilen. Het beschikt over een prachtige korenmolen uit 1906. Hoewel Meppen ook niet groot oogt, was het belangrijk genoeg voor een eigen tramhalte op de tramlijn tussen Coevorden en Assen. Het dorp grenst aan de Mepperdennen en De Palms, een gebied vol jeneverbessen.
 • Rondje Dwingelderveld – ca. 27 km
  Uitgestrekte heidevelden zoals het Dwingelderveld; ook in ons kleine, dichtbevolkte land bestaan ze nog. Honderd jaar geleden was bijna heel Drenthe één grote heidevlakte. Dat is nu niet meer, maar zoekt u grote, stille heide, dan bent u op het Dwingelderveld aan het goede adres. Met deze route ervaart u het Dwingelderveld op zijn best. Onderweg komt u door verschillende dorpen waar u even kunt ontspannen.
 • Liever zelf uw route plannen?
  Met de Fietsknooppuntenplanner plant u heel makkelijk uw eigen route. Aan de hand van knooppunten stippel u uw eigen route uit.

Wilt u er liever een nachtje (of meerdere) bij aan plakken? Bekijk dan eens onderstaande fietsarrangementen

Nu u de tips voor een aantal leuke fietsroutes heeft gezien, heeft u wellicht ook interesse om meerdere dagen in Drenthe te verblijven. Zo kunt u na de fietstocht uw buik vullen in het restaurant en even tot rust komen in de hotelkamer om zo de volgende dag weer klaar te staan voor eventueel een nieuwe fietsroute. Hieronder heb ik een aantal suggesties op een rijtje gezet voor een ontspannend fietsarrangement.

 1. Drenthe ontdekken – 3 dagen Fietsen en Wandelen
  In het natuurgebied de Drentsche Aa, vindt u dit 4-sterren hotel waar u zich bij binnenkomst direct thuis zult voelen. Hier proeft u wat echte gastvrijheid is. Vanuit het hotel starten verschillende fiets- en wandelroutes door de prachtige omgeving.
 2. 3-daags Fietsarrangement in Coevorden nabij het Kasteel
  Voor een totale ervaring van de prachtige omgeving in combinatie met lekker slapen en eten kunt u terecht in dit hotel in Coevorden. Het 4-sterren hotel ligt op slechts 75 meter lopen van het Kasteel in het oude graanpakhuis De Vlijt en heeft een prachtige ligging aan de haven van Coevorden.
 3. Ontdek de Geschiedenis van Drenthe tijdens een 4-daagse Fietsvakantie
  Bent u nieuwsgierig naar de vroege geschiedenis en de recente geschiedenis van Drenthe? Ontdek de geschiedenis van Drenthe tijdens deze 4-daagse Fietsvakantie en fiets van hotel naar hotel. Het leukste is: dit is inclusief bagagevervoer!

Handige app voor fietsroutes

Soms wilt u gewoon even (tijdelijk) afwijken van de route of zelf een route samenstellen. U kunt hiervoor een navigatieapparaat gebruiken, echter is een route-app op uw smartphone gemakkelijker in gebruik en vaak ook nog eens gratis! Ik heb de mogelijkheden bekeken van een aantal apps en volgens gebruikers is dit de beste fietsroute app.

Route.nl
– Voor Android & IOS
– Gratis
– Meer dan 100.000 fiets- en wandelroutes
– Maak je eigen route met de routeplanner
– Download routes voor offline gebruik

Maak gebruik van de handige tips en kom ook naar Drenthe om het mooie landschap te ontdekken per fiets.

Met vriendelijke groet,

Kayleigh Stark
Recreatief.nl

Recreatief.nl