Menu
Uit in de Stad

Alles over Koningsdag in Amsterdam

Op Koningsdag kleurt Amsterdam oranje. De hoofdstad biedt voor zowel jong als oud, op straat, de grachten en in de parken de leukste openluchtfestiviteiten. Met alle live optredens, pleinfeesten en de vele vrijmarkten is Koningsdag het grootste straatfeest van het jaar. De volgende Koningsdag valt op donderdag 27 april 2017.

Geschiedenis Koningsdag (en Koninginnedag)
Amsterdam vierde in 2014 voor het eerst Koningsdag, nadat koning Willem-Alexander op 30 april 2013 (toen nog Koninginnedag) is ingehuldigd. Sinds 31 augustus 1885 kennen we in Nederland Koninginnedag, waar we jaarlijks de geboorte van de voormalig koningin Wilhelmina mee vieren. Na de troonsbestijging van dochter Juliana in 1949, is de feestdag verplaatst naar de verjaardag van de nieuwe koningin op 30 april.

Koningsdag op 27 april
Toen prinses Beatrix koningin werd, besloot zij de feestdag op haar moeders verjaardag te behouden. Vanaf 2014 vieren we Koningsdag officieel op 27 april, de verjaardag van koning Willem-Alexander. De feestdag vindt volgens traditie echter nooit op een zondag plaats, dus de eerste Koningsdag was op zaterdag 26 april 2014. Ieder jaar doet de Koninklijke familie een plaats of gemeente in Nederland aan als onderdeel van de viering. In 2016 bezocht de Koninklijke familie Zwolle.

Amsterdam als een grote vrijmarkt
Op zoek naar fijne koopjes? Breng een bezoekje aan de vele vrijmarkten verspreid door Amsterdam. Struin bijvoorbeeld de vrijmarkt in Oud-Zuid af waar de Beethovenstraat elk jaar vol staat met de leukste prulletjes. Hier scoor je mooie spullen voor een prikkie. Je kunt Koningsdag ook aangrijpen om zelf wat overbodige huisraad te verkopen. Op de vrijmarkt kun je niet alleen tweedehands shoppen, er zijn ook overal kraampjes waar je je tegoed kunt doen aan lekker eten en drinken. Lees meer over de vrijmarkten in de stad.

Familiepret op Koningsdag
Kinderen kunnen tijdens Koningsdag speelgoed, limonade of koekjes verkopen. Of ze zijn zoet met de vele andere activiteiten in en rondom de vrijmarkten. Denk aan schminken, zelf muziek maken of meedoen aan verschillende sportfestiviteiten. Bekijk de Koningsdag met kinderen pagina voor meer informatie.

Amsterdamse feesten Koningsnacht & Koningsdag
Koningsdag is een nationale feestdag waarop het feesten letterlijk centraal staat. Elk jaar begint de pret al tijdens Koningsnacht – de nacht voorafgaand aan Koningsdag. Op Koningsdag zelf staan ook jaarlijks kleine en grote events op de agenda, waarbij dj’s op straat of in de kroeg zorgen voor een uitgelaten stemming. Lees meer over Koningsdag events.

Koningsdag op de grachten
Ook op de Amsterdamse grachten is het op Koningsdag een groot oranje feest. Duizenden versierde boten varen over de grachten en zorgen vaak voor een gezellig oponthoud. Op een boot Koningsdag vieren is natuurlijk het allerleukst, maar vanaf de kant en de bruggen deel je net zo goed in de feestvreugde.

Musea op Koningsdag
De meeste grote musea en bezienswaardigheden zijn gesloten op Koningsdag, maar een aantal bekende hotspots in Amsterdam zijn doorgaans geopend. Bekijk ons overzicht van musea die geopend zijn tijdens Koningsdag voor meer informatie.

Klik hier voor meer informatie over Koningsdag 2017 in Amsterdam!