Menu
Vrije tijd

Saunagang

Sauna komt van het Finse woord sauna, wat “kuil” betekent. Het is uitgevonden door de Finse houthakkers die een kuil in de grond groeven en daar een vuur in maakten.

Vroeger ging men vooral naar de sauna voor de gezondheid,je kon lekker je lichaam schoon zweten en je werd er ontspannen van. De sauna is meestal tussen de 80 en 120 graden celsius. Ook mentaal wordt zo’n heteluchtbad door regelmatige saunabezoekers als “reinigend”, ontspannend, ervaren. Het is belangrijk dat je na de sauna altijd (koud) gaat douchen, dit om je lichaam weer op juiste temperatuur te brengen en te voorkomen dat je onwel raakt.

Effect
Hoe je het beste een sauna kunt nemen om een optimale werking en effect te krijgen beschrijven we in de volgende stappen.  De beginnende saunaganger kan het beste onderstaand schema volgen. Hygiëne is zeer belangrijk daarom wordt ook aangeraden om badslippers te dragen en vooraf het toilet te bezoeken.

Schema
Stap 1 Douchen
Elk saunabezoek begint met een warme douche, dit is om ervoor te zorgen dat je schoon de sauna betreedt.

Stap 2 Afdrogen
Dit is noodzakelijk zodat je straks in de sauna de hete lucht op de huid te kunnen toelaten. Wanneer je nat de sauna ingaat dan wordt het zweten tegengegaan.

Stap 3 Warm voetenbad 
Het warme voetenbad is een belangrijke stap in de saunagang. Door het warme water wordt je bloed in de voeten op een hogere temperatuur gebracht en is het lichaam beter voorbereid op de warmte. De haarvaten worden via het zenuwstelsel verwijd.

Stap 4 Sauna
Wanneer je begint is het verstandig om plaats te nemen onderin de sauna.  Je kunt gaan zitten of liggen, maar belangrijk is dat je voeten dezelfde hoogte hebben als je billen. Daardoor warmt je lichaam veel gelijkmatiger op.  Wanneer je vaker naar de sauna gaat kun je ook meteen op de hogere banken gaan zitten of liggen. Zorg er wel voor dat je altijd een handdoek onder je lichaam ligt, dit in verband met de hitte en vanwege het transpireren.

De minimale saunaduur is 6 minuten. Binnen deze tijd kunnen je porien zich goed openen en de zweetklieren hun werk gaan doen.  Zou je deze tijd niet afwachten dan is er een kleine kans op warmtestuwing omdat het lichaam de opgenomen warmte nog niet kan afvoeren. De maximaal aanbevolen tijd is 15 minuten waarvan de laatste 2 minuten zittend, meestal op de onderste bank.

Stap 5 Koud luchtbad
Na de sauna komt het koude luchtbad. Je longen hebben nu de zuurstof nodig waar het lichaam om vraagt. Dit bad kun je nemen door even naar buiten te gaan. Minimaal 5, maar aan te raden is toch zeker 15 minuten.

Stap 6 Koude douche
Als er geen koud buitenbad aanwezig is, dan kun je in plaats daarvan als eerst een koude douche nemen.  Nadat je al het zweet afgespoeld hebt, kun je een koud dompelbad nemen. Het is erg belangrijk dat er goed afgekoeld wordt! Met name het hoofd, anders kun je last krijgen van hoofdpijn.

Stap 7 Warm voetenbad
Je eindigt het saunaritueel altijd weer met een warm voetenbad. Het afgekoelde lichaam wordt zo weer geleidelijk op een aangename temperatuur gebracht, omdat de warmte door de voeten omhoog trekt.

Stap 8 Ontspanning
Voordat je begint aan een nieuwe saunagang moet je ten minste 15 minuten rust nemen. Het lichaam heeft tijd nodig om weer te herstellen. Vergeet niet genoeg te drinken, aangezien je een hoop vocht bent verloren.

Dagje uit
Tegenwoordig gaan de mensen vaker naar de sauna om gezellig een dagje uit te gaan. Had je vroeger alleen rooksauna’s. Tegenwoordig zijn er de Whirlpools,stoombaden, kruidenbaden en complete massage- en schoonheidssalons. Er is dus voor iedereen wel iets bij.

Even flink transpireren in de sauna, een warm voetenbad en een koude douche en uw huid wordt schoner dan schoon. Speciaal voor de saunaliefhebber; de beste sauna-arrangementen op een rij.