Eindelijk is het dan zover. De diehard The Lord of the Rings fans hebben er lang op moeten wachten, maar vandaag gaat in de meeste bioscopen The Hobbit in première. In navolging op het grote succes van The Lord of the Rings trilogie is er besloten om opnieuw een boek van J.R.R. Tolkien op het witte doek uit te brengen. Het eerste deel van The Hobbit heeft als naam “An Unexpected Journey” meegekregen.
Het tweede deel dat The Hobbit: The Desolation of Smaug, gaat heten komt volgend jaar rond dezelfde tijd uit. Het derde en laatste deel moet in de zomer van 2014 uitkomen onder de naam: The Hobbit: There and Back Again. De regie is opnieuw in handen van Peter Jackson die ook de drie The Lord of the Rings films regisseerde en ook nog eens hoge ogen gooide met King Kong. Jackson wordt in de filmwereld gezien als een genie en hij is dan ook de aangewezen persoon voor een film als The Hobbit.
Geen vervolg op The Lord of the Rings
The Hobbit is geen vervolg op het verhaal van The Lord of the Rings. Voor de mensen die de boeken hebben gelezen is dit geen verrassing maar film liefhebbers die op een vervolg gerekend hadden komen dus bedrogen uit. Nee, The Hobbit gaat over de gebeurtenissen die zich afspeelde voor de eerste film van The Lord of the Rings. De film waarin de jonge Frodo de loodzware taak met zich kreeg om de ring te vernietigen om zo een hoop problemen te voorkomen. Het zal geen verrassing zijn dat het Frodo aan het einde van de derde film lukte de ring te vernietigen.
Terug in de Lord of the Rings sfeer
The Hobbit heeft wel een groot aantal overeenkomsten met The Lord of the Rings films. Niet alleen keren er een groot aantal acteurs terug uit LOTR, maar ook is er voor de locatie opnieuw gekozen voor Nieuw-Zeeland. De hele wereld zoals we die kennen van de eerste drie films is dus opnieuw gecreëerd. Waar de visuele effecten van de eerste drie films al veel lof kregen zal dat ditmaal niet anders zijn. Peter Jackson staat erom bekend te werken met de nieuwste technieken en het creëren van een fantasiefilm met de juiste sfeer is zeker wel aan hem over te laten.
Enorm hoog verwachtingspatroon
Qua cijfers, kritieken en prijzen vecht The Hobbit voornamen tegen zichzelf. De drie Lord of the Rings films hebben er mede voor gezorgd dat er voor The Hobbit een enorm hoog verwachtingspatroon is. De eerste drie films waren zo goed dat het haast onmogelijk is om dat met The Hobbit te overtreffen. The Lord of the Rings is een instituut geworden binnen de filmwereld en zal altijd als schaduw boven The Hobbit films blijven hangen. Hoewel The Hobbit zeker over de ingrediënten beschikt om een groot succes te worden lijkt de kans dat de film zal tegen vallen zeker aanwezig.
Cijfers en opbrengsten
De eerste Lord of the Rings film, The Fellowship of the Ring, kwam uit in 2001 en scoort op IMDB een 8,8. Het tweede deel, The Two Towers, scoort op IMDB een 8,7 en bracht ruim 926 miljoen dollar op. Het derde deel dat de trilogie afsloot onder de naam The Return of the King scoort op IMDB een 8,9 en bracht ruim 1,1 miljard dollar in het laatje. In totaal heeft het 281 miljoen dollar gekost om de films te maken, en werd er ruim 2,92 miljard verdient.
Zeker de moeite waard
The Hobbit is vanaf vandaag in honderden Nederlandse bioscopen te zien. Binnen enkele weken weten we of The Hobbit net zo’n succes kan gaan worden als The Lord of Rings. Een ding is zeker. The Hobbit is nu al een bijzondere film en een bezoekje aan de bioscoop is dan ook zeker de moeite waard.