Menu
Binnenland / Politiek / Uitgelicht

Nederland naar de stembus

Nederland gaat vandaag voor de vijfde keer in tien jaar naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Om 07:30 vanochtend gingen de ruim tien duizend stemlokalen in ons land open. Tot uiterlijk 21:00 vanavond kunnen bijna 13 miljoen s

temgerechtigden hun stem uitbrengen, waarna het tellen zal beginnen.

 

In de afgelopen weken werd ons land overspoeld met peilingen, debatten en opnieuw peilingen. De zetels schoven alle kanten op en er werd vooral gepraat over Europa en het aanpakken van de crisis. Waar van te voren een direct duel tussen de SP en de VVD verwacht werd, ging het de afgelopen tien dagen toch vooral tussen VVD leider Mark Rutte en zijn concurrent van de Partij van de Arbeid, Diederik Samson.

 
VVD of PvdA?
De twee zochten elkaar in de verschillende debatten meerdere malen op maar echt veel vuurwerk leverde dat niet op. Het leek wel alsof beide leiders al wisten dat ze na de verkiezingen tot elkaar veroordeeld zullen zijn. Hoe groter de VVD en de PvdA worden, hoe groter de kans is dat ze samen in het volgende kabinet zullen zitten. Het zal voor zowel de VVD als de PvdA erg lastig worden om aan een meerderheid te komen zonder de handen in een te slaan.

 

Strategisch stemmen
De kans is groot dat mensen vandaag strategisch gaan stemmen omdat ze liever leider x als premier zien dan leider y. Dit kan grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de SP en de PVV. SP kiezers die liever Samsom in het torentje willen kunnen vandaag wel eens een switch maken naar de PvdA. Van de PVV kiezers die liever Rutte hebben dan Samsom wordt vandaag verwacht dat ze op het laatste moment toch nog op de VVD stemmen.