Menu
Buitenland / Opmerkelijk / Uitgelicht

”Het” gezonken cruiseschip van de geschiedenis

De Titanic ging op 31 mei 1911 te water en voer op 10 april 1912 zijn eerste grote rit, dit was tevens de laatste. De Titanic kwam op 14 april 1912 in aanvaring met een enorme ijsberg. Er kwam een flinke scheur aan de stuurboordzijde van het schip. Binnen 3 uur was het schip gezonken. De Titanic is niet het grootste schip dat in de geschiedenis gezonken is, maar wel één die verzekerd was als onzinkbaar.

 

Niets bleek minder waar..

Op 15 april 1912 om 2.20 uur zinkt de Titanic naar de bodem van de Atlantische Oceaan. De Titanic is vooral gebouwd op de luxe voor de eerste klas passagiers, in plaats van de veiligheid en snelheid van het schip. De suites, rook- en eetkamers en promenadedek waren geweldig. Deze inrichtingen zijn voornamelijk door een Nederlands bedrijf uit Den Haag gebouwd. Naast deze luxe waren er ook hutten voor de derde klasse waar ze met zijn vijfen op één kamer sliepen. De inrichting was aan hun kant sober en had geen uitstraling. De tweede klasse kon vergeleken worden met de eerste klasse van andere schepen. De bouw van het schip heeft in totaal ongeveer 350 miljoen euro gekost.

 

 

Er zouden in totaal 64 sloepen aanwezig moeten zijn op de Titanic, omdat er 3300 passagiers op de boot konden. De eigenaar van het schip vond dit niet nodig, want zo zou het uitzicht voor de passagiers op het dek minder goed zijn. Ook gaf hij als reden dat mensen in paniek konden raken als zij zoveel sloepen zagen. Dat betekende dat hij maar 20 sloepen op het dek installeerde. Dit zou betekenen dat de helft van de passagiers maar mee konden als er een ramp zou gebeuren.

 

 

In de avond van 14 april 1912 botste het schip op een ijsberg van wel 300.000 ton. 65 minuten na de aanvaring, gingen de eerste reddingsboten te water. Over het algemeen stond bekent vrouwen en kinderen eerst, maar in de praktijk ging het om klasse verschil. Er waren 20 sloepen, die niet allemaal vol hebben gezeten. Er waren in totaal 1178 plaatsen in de reddingssloepen, maar er zijn er 823 van benut geweest. Ook zouden er mensen in de sloepen overleden zijn. Na schatting hebben 705 mensen de ramp overleefd. Op het schip waren in totaal 1300 passagiers aanwezig en 900 bemanningsleden. Met deze ramp zijn er 1522 opvarenden overleden.

 

Populariteit 

 

In 1985 heeft de Amerikaanse Robert Ballard de Titanic teruggevonden. In totaal zijn er 5500 objecten van de Titanic teruggevonden. Van deze vondsten is er in 1997 de film ”Titanic” uitgekomen. De film is veertien keer genomineerd geweest voor de Oscars, en heeft er daarvan elf gewonnen. Verder zijn er nog van allerlei andere prijzen gewonnen met deze waargebeurde drama/roman.

 

Klik hier voor de beelden van de Titanic