Menu
Buitenland / Politiek / Uitgelicht

Voetbal in schaduw problemen Brazilie

Vorig vrijdag is in Brazilië de Confederation cup begonnen. Het toernooi dat geldt als de generale repetitie voor het Wereldkampioenschap voetbal dat volgend jaar juni in het grootste land van Zuid-Amerika wordt gehouden. In Brazilië is het evenement dat over de hele wereld wordt uitgezonden met beide handen aangegrepen om te protesten tegen verschillende misstanden in het land.

 

De protesten leverde al meerdere confrontaties op tussen protestanten en politie-eenheden. Er wordt onder andere actie gevoerd tegen de “te” hoge prijzen in het Braziliaanse openbaar vervoer. Omdat veel gemeentes bang zijn voor confrontaties zijn de prijzen daarom al op verschillende plekken verlaagd en bevroren. Onder andere in Manaus, Vitória en Recife zijn de prijzen verlaagd en meerdere gemeentes zullen volgen.

 

WK 2014 te duur
Ook zijn er felle protesten tegen het WK voetbal dat volgend jaar in Brazilië wordt gehouden. Het toernooi zou veel te duur zijn en het geld zou veel beter in het land zelf geïnvesteerd kunnen worden. Omdat het toernooi door de protesten in een negatieve spiraal dreigt te raken heeft Braziliaanse regering naar 5 van de 6 speelsteden van de Confederation cup speciale politie-eenheden gestuurd die de boel rustig moeten houden. De Braziliaanse sterspeler Neymar heeft via zijn Facebook pagina laten weten dat hij geïnspireerd wordt door de protesten en dat het de taak is van de regering om dit soort problemen op te lossen.

 
Voetballers mengen zich in nationale dicussie
Pele, die wordt gezien als de beste speler ooit, heeft op zijn beurt laten weten totaal geen respect te hebben voor de demonstranten, wat hem op sociale media op woedende reacties kwam te staan.