Menu
Gezondheid

Wat zijn voedingssupplementen en wat is de werking hiervan op artrose?

Een voedingssupplement is een voedingsmiddel dat bedoeld is als aanvulling op de normale voeding. Het is volgens de wet een geconcentreerde bron van één of meerdere vitaminen, mineralen of andere nutriënten met een voedingskundig of fysiologisch effect. Kortom, men gebruikt voedingssupplementen als het lichaam tekortkomingen heeft. In dit artikel worden twee supplementen besproken. 

Curcumine: ontstekingsremmend

Curcumine (in het Engels: Turmeric) wordt gewonnen uit de geelwortel (Curcuma longa)-plant, en wordt in de traditionele geneeskunde al eeuwen toegepast in de bestrijding van ontstekingen. De laatste decennia is wereldwijd toenemende belangstelling voor Curcumine ontstaan, omdat het inderdaad een sterk ontstekingsremmend effect blijkt te hebben, en bij meerdere aandoeningen een rol kan spelen. Benieuwd naar curcumine?  Synofit biedt deze producten aan.

Curcumine ontstekingsremmend

De vraag is dan natuurlijk: heeft curcumine positief invloed op artrose? Het antwoord hierop blijkt nog altijd onduidelijk te zijn, omdat wetenschappers niet 100% kunnen aantonen dat de werking hiervan van sprake is. Echter, gebruiken steeds meer mensen met artrose klachten dit supplement en geven aan dat ze een vermindering in pijn hebben.

Groenlipmossel: het parel van Nieuw-Zeeland

De Groenlipmossel (Perna canaliculus) is niet zomaar een mosselsoort. Deze mossel, die zijn naam dankt aan de groene schelprand, komt alleen voor in de extreem schone wateren van de Marlborough Sounds in Nieuw-Zeeland. Het is niet mogelijk om de Groenlipmossel elders in leven te houden, zelfs niet in een aquarium. Deze mosselen worden streng beschermd en bewaakt.

Wat maakt de groenlipmossel zo speciaal?

De mossel bevat OMEGA-3 vetzuren. Deze vetzuren zit ook in visolie en het is een welbekende ontstekingsremmer. Mensen met artrose gebruiken immers visolie om de ontsteking enigszins te remmen. De mossel bevat tevens furaan vetzuren, glycosaminoglycanen en eiwitten. Al deze componenten staan bekend om het remmen van de ontstekingen.