Menu
Gezondheid / Lifestyle / Zorg & Hulp

Langer thuis blijven wonen wordt voor ouderen steeds gemakkelijker

Gordijnen die automatisch openen en sluiten als het donker wordt, de thermostaat die herkent wie er thuis is en zich daarop instelt, of een lekkere kop koffie die al voor je klaarstaat zodra je in de ochtend beneden komt. De voordeur kan op afstand geopend worden en contact met de dokter gaat snel en gemakkelijk via de smartphone of tablet. Nederlandse woningen worden van steeds meer technische snufjes voorzien om het leven nog gemakkelijker te maken. De ontwikkelingen gaan razendsnel, wat vooral voor ouderen een ware revolutie zal betekenen.

Mensen die naarmate de jaren verstrijken of vanwege een aandoening moeite hebben om in hun eigen huis mobiel te blijven, willen meestal liever niet verhuizen naar een gelijkvloerse woning of verzorgingshuis. Zelfs als dat door lichamelijke achteruitgang vrijwel onvermijdelijk lijkt. Huisautomatisering (ook wel bekend als domotica) en andere slimme apparaten maken het steeds meer mogelijk dat mensen tot op zeer hoge leeftijd in hun vertrouwde omgeving thuis kunnen blijven wonen. Daarmee wordt de wens van veel ouderen werkelijkheid.

Huis bedienen via smartphone en tablet

Kwaliteit van leven en veiligheid zijn door de inzet van moderne technologie eenvoudig te verbeteren. Apparaten zoals tablets en smartphones worden steeds vaker gekoppeld aan andere apparaten en ouderen worden steeds handiger in het gebruik van moderne technologie. Veel apparatuur is op afstand te bedienen, zonder dat men daarvoor de stoel nog uit hoeft te komen. Daarnaast kunnen veel taken geautomatiseerd worden. Een huisautomatiseringssysteem kan tevens dienst doen als alarm- en veiligheidssysteem, automatisch waarschuwen en actie ondernemen door het sturen van meldingen. Bewegingsmelders en camerabewaking zorgen ervoor dat mensen op afstand in de gaten gehouden kunnen worden en na een val kan iemand snel geholpen worden. Bewegingsmelders kunnen er ook voor zorgen dat de verlichting automatisch aangaat en weer uit gaat als er geen beweging meer wordt gedetecteerd.

ouderen smartphone

Voorbeelden van mogelijkheden:

Intercom installatie, waarmee men kan zien wie aan de deur staat en waarmee het elektronische slot van de voordeur zelfs op afstand te openen is als er wordt aangebeld. Het beeldscherm is portable en kan altijd worden meegenomen naar boven of bijvoorbeeld de tuin. Ook via de smartphone zijn

beelden te bekijken en kan zelfs een gesprek gevoerd worden met de persoon die aan de deur staat.

Bij het uit bed stappen kan via drukmatten in bed het licht automatisch gedimd aanspringen, zodat de bewoner niet over pantoffels of schoenen valt. Hetzelfde geldt voor de wc en badkamer. Vallen kan op deze manier goed voorkomen worden.

In de keuken kan de kookplaat automatisch uitschakelen, zodra de bewoner vergeten is deze uit te zetten. Dit voorkomt verbranding of brand.

Via een speciaal alarmhorloge kan direct een alarmsignaal verzonden worden, waarna hulp ingeschakeld wordt. Het alarmsignaal kan ook als SMS of e-mail verstuurd worden naar meerdere personen, waaronder onder meer een alarmcentrale, familie, buren of andere hulpverleners. Zoveel mogelijk apparatuur wordt beveiligd, de kraan wordt gemakkelijker bedienbaar door sensoren en/of een gemakkelijk beweegbare mengkraan te monteren. Keukenkastjes worden voorzien van lades in plaats van plankjes, zodat alles goed bereikbaar blijft. Subtiele aanpassingen zorgen voor een veilige en leefbare omgeving.

Traplift

Vooral traplopen wordt op hoge leeftijd voor veel mensen moeilijk en daarmee erg gevaarlijk. Het risico op en de gevolgen van een val van de trap zijn voor ouderen meestal erg groot. Niet zelden gaan ouderen met handen en voeten achterstevoren de trap op, totdat op termijn de bovenverdieping helemaal niet meer bereikbaar blijkt. De trap wordt een onneembare vesting geworden en noodgedwongen bivakkeert men in de woonkamer. Een traplift kan dan een goede uitkomst bieden. Zijn de kosten voor een dergelijke installatie te hoog? Dan is een gebruikte traplift het overwegen waard en ook een traplift huren behoort tot de mogelijkheden.

traplift

De dokter altijd dichtbij

Ook kunnen er camera’s worden geïnstalleerd, zodat een arts of verpleger indien nodig op afstand de ernst van een situatie kan beoordelen en hulp kan inschakelen. Het wordt zelfs mogelijk om actuele medische gegevens, zoals hartslag, bloeddruk en andere data automatisch door te sturen en een dokter te alarmeren als deze cijfers boven of juist onder een gestelde waarde komen.