Menu
Gezondheid / Lifestyle

Zo kun jij het beste een kalknagel behandelen

Een kalknagel kan heel vervelend zijn. De nagel wordt erg lelijk, begint af te brokkelen en kan ook pijnlijk zijn. Niet zo fijn om mee rond te blijven lopen dus! Omdat de behandeling eigenlijk altijd lang duurt (minimaal 4 weken), is het verstandig om op tijd te beginnen. Zo duurt het korter voor je er vanaf bent en kun je in het voorjaar weer gerust je open schoenen of slippers uit de kast pakken.

Wat is een kalknagel eigenlijk?

Een kalknagel wordt zo genoemd omdat het lijkt alsof de nagel helemaal verkalkt. De nagel wordt brokkelig, scheurt snel en kan dikker worden. Maar in feite hebben kalknagels niet zo heel veel met kalk te maken. Het gaat namelijk om een schimmel die zich nestelt op of onder de nagel. De schimmel tast de nagel aan met alle gevolgen van dien. Het behandelen van een kalknagel hangt dus altijd samen met het doden van de schimmel, wat meestal de Candida Albicans is

Kalknagel behandelen: alles schoon en droog

De sleutel tot het behandelen van een kalknagel ligt in je voet en nagel schoon en droog houden. Schimmels groeien het beste in een donkere en vochtige omgeving. Je schoenen of zweetsokken zijn een ideale voedingsbodem voor de schimmel. En ook als je je voeten niet goed afdroogt na het douchen of als je veel in een vochtige omgeving komt heb je er sneller last van. Ga je naar de wellness? Dan is het verstandig om je eigen slippers te gebruiken en je voeten nadien goed te reinigen en te drogen voordat je naar huis gaat. Houd sowieso je schoenen, sokken, voeten en nagels zo schoon en droog mogelijk. Houd de teennagels kort, zodat de schimmel er niet onder kan groeien. Vervang je sokken dagelijks en als je zweetvoeten hebt nog vaker.

De schimmel doden

De schimmel doden kan op meerdere manieren. Zo heeft de huisarts er een speciaal middel voor dat de schimmel dood. Maar het kan ook helpen om de nagel dagelijks in de smeren met olie, zodat hij afgesloten wordt van de lucht. De nagel moet dan wel vooraf heel goed droog zijn! Daarnaast helpen middelen zoals azijn ook vrij goed tegen schimmels. Je moet de kalknagel blijven behandelen tot hij volledig is uitgegroeid en je weer een normale nagel hebt. Doe je het korter, dan is de kans groot dat de schimmel het overleeft en dat je na een poosje weer opnieuw kalknagels krijgt.

Nieuwe schoenen kopen

Ben je begonnen aan de behandeling van de schimmels? Koop dan nieuwe schoenen en doe de oude weg. Of maak de oude schoenen heel grondig schoon met een schimmeldodend middel en bewaar ze een tijdlang op een droge plaats. Was al je sokken op 60 graden of warmer. Ga dan nog enkele weken door met de behandeling. De schimmel overleeft namelijk ook in sokken en in je schoenen, waardoor je telkens opnieuw besmet raakt. De behandeling gaat vele malen sneller als je nieuwe schoenen koopt en je sokken grondig wast.

Een kalknagel is vervelend om te hebben. Het is ook niet zo prettig voor anderen om daar tegenaan te kijken. Gelukkig is een kalknagel redelijk eenvoudig te behandelen, zolang je het maar lang genoeg volhoudt. Een kalknagel heeft tijd nodig om uit te groeien en te verdwijnen. Met de juiste behandeling ben je er in een paar weken vanaf en kun je weer op blote voeten lopen zonder je te schamen!