Menu
Computer & Internet

Senior wenst gratis Wifi op vakantieadres

69% van de vijftigplussers is ook op vakantie digitaal actief en neemt een laptop (50%), een tablet (23%) en/of een smartphone (19%) mee. Deze senior gebruikt voornamelijk Wifi om mobiel te internetten (85%) en meer dan de helft let dan ook bij het boeken van hun hotel, appartement of camping op de aanwezigheid van gratis Wifi (58%). Dit blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder ruim 900 vijftigplussers.

Mobiel internetten lastig?
Senioren willen ook op vakantie graag internet tot hun beschikking hebben (81%). Een derde wil altijd en overal toegang tot internet, maar de meesten (48%) vinden af en toe al prima. Mobiele internetabonnementen zijn, door de vaak hoge kosten, een stuk minder populair (19%) dan Wifi (85%). Bijna de helft van alle vijftigplussers (47%) blijkt geen enkele moeite te hebben met het gebruik van internet buitenshuis of in het buitenland op een mobiel apparaat. De overige 53% vindt het vooral lastig dat men niet goed weet of het wel veilig is (25%), hoeveel het kost (18%) en hoe men de internetinstellingen moet aanpassen (17%). Opvallend is dat dit beeld gelijk is voor de verschillende leeftijdsgroepen (50-64 jaar, 65-74 jaar en 75+ jaar).

Verschil tussen jong en oud
Veel senioren gebruiken internet op vakantie om per e-mail contact te onderhouden met familie en vrienden thuis (58%). Ook nieuws lezen (32%), het weer bekijken (30%) en informatie over de omgeving opzoeken (23%) zijn populaire activiteiten. Dit geldt zowel voor de ‘jonge’ (50-64) als ‘oude’ senioren (75+). Contact houden op vakantie via een sociaal netwerk zoals Facebook of Hyves doet nog maar 7% van alle ondervraagden. De senioren van 50 tot 65 jaar (15%) lopen hierbij duidelijk voor op de groep van 75 jaar en ouder (3%). Alhoewel de oudere senior (75+) minder vaak een mobiel apparaat meeneemt op vakantie (61%) en een kwart helemaal geen internet gebruikt op vakantie, vinden alle leeftijdsgroepen het even belangrijk dat er internet aanwezig is op het vakantieadres. De verschillen tussen ‘jonge’ en ‘oude’ senioren zullen dan ook waarschijnlijk steeds kleiner worden. SeniorWeb, de grootste computervereniging voor senioren helpt hierbij, door duidelijk uit te leggen hoe om te gaan met alle nieuwe media en apparaten. Zo kan iedereen, jong en oud, ook op vakantie genieten van internet.