Menu
Computer & Internet / Hobby / Senioren

Ouderen lezen beter van tablet of e-reader

Ondanks dat veel ouderen aangeven dat zij liever lezen vanaf papier dan vanaf een scherm is gebleken dat ouderen sneller lezen vanaf een tablet of e-reader. Door de betere verlichting en het contrast van de letters op de witte achtergrond is het beter te lezen en minder vermoeiend.

 

Dit blijkt uit onderzoek van Matthias Schlesewsky van de universiteit van Mainz. Het onderzoek is uitgevoerd onder 57 proefpersonen. Voor de proefpersonen tussen de 21 en 34 jaar was er geen verschil merkbaar. Voor de proefpersonen tussen de 60 en 77 jaar was er een duidelijk verschil in hersenactiviteit en oogbewegingen. Zij konden de tekst op de tablet sneller lezen en hoefden hierbij minder gebruik te maken van hun hersens.

 

Twigo-tablet voor ouderen

Er is ook een tablet speciaal voor ouderen, de Twigo-tablet. Volgens de fabrikant is de tablet eenvoudig en erg veilig. De recensies zijn echter iets minder positief over de tablet. Bij de consumentenbond hebben ze de tablet getest en zijn tot de volgende conclusie gekomen:

 

‘Helaas is de prijzige Twigo niet het eenvoudige en veilige product dat het claimt te zijn. Doordat Windows 7 als besturingssysteem is gekozen, voelt de Twigo aan als een gewone notebook. Navigeren en besturen met de vinger werkt onder Windows 7 niet prettig, zeker niet voor de beoogde doelgroep. Ook de veiligheid van de Twigo is niet beter geregeld dan bij een gewone PC.

 

De extra schil die Twigo biedt om het gebruik eenvoudiger te maken, zit nog vol kinderziektes en oneffenheden. Bovendien is niet goed nagedacht over de hardware. Zo sluit vooral het scherm niet aan bij de speciale behoefte van de doelgroep. Senioren die met hun tijd mee willen gaan en een tablet op het oog hebben, doen er beter aan om een Apple iPad of een Samsung Galaxy Tab aan te schaffen.’