Menu
EK 2012 / Sport / Uitgelicht / Voetbal

De dood of de gladiolen

Vanavond speelt het Nederlands elftal in Charkov haar tweede groepswedstrijd tegen Duitsland. Het duel is cruciaal en mag dan ook absoluut niet verloren worden. In theorie kan oranje zich zelfs bij een nederlaag nog plaatsen voor de volgende ronde maar we hebben het dan niet meer in eigen hand.

 

Om het niet te ingewikkeld te maken moet er vanavond gewonnen worden. Mooi, lelijk, vies, hard of met prachtig aanvalsspel het zal iedereen in Nederland op dit moment weinig uitmaken. Het enige wat vanavond telt is drie punten en dat zal al lastig genoeg worden. De Nederlaag tegen Denemarken is keihard aangekomen en de hele natie reageerde verbolgen.

 

Zo goed als je laatste wedstrijd
Dezelfde mensen die twee jaar geleden naar de kerk gingen om te bidden voor Arjen Robben zijn nu alweer helemaal klaar met hem. Ook van Persie die een superseizoen in Engeland kende mag van de meeste zijn koffers pakken. Het slaat natuurlijk helemaal nergens op maar in de sport ben je voor vele zo goed als je laatste wedstrijd. Om uitzicht te houden op de volgende ronde spelen we vanavond uitgerekend tegen onze grootste rivalen, de Duitsers.

 

Ook Duitsland niet top
De van te voren zo gevreesde Duitsers, bakte er ook weinig van in hun eerste groepsduel. De helft van de spelers is uit vorm en vooral de spelers die normaal in een Bayern-shirt spelen zit ver af van hun topniveau. De enige positieve uitzondering bij Duitsland is Mesut Ozïl. De vaak zo ondergewaardeerde vedette van Real Madrid moet bij onze oosterburen de lijnen uitzetten maar ook hij kan het niet alleen. Dat het resultaat veel goed maakt bewijst de wedstrijd Duitsland – Portugal wel weer want in Duitsland heerst op wat kleine discussies na een prima stemming.

 

Kansen afmaken
Gelukkig is er ondanks het verleden en de rivaliteit tussen beide landen geen Nederlandse voetballer die gemotiveerd moet worden voor een duel tegen Duitsland. Daar zal dus vanavond het probleem ook niet liggen maar dat was het eigenlijk ook niet tegen de Denen. De mannen van Bert van Marwijk zullen gewoon de linies kort op elkaar moeten houden en voor elkaar door het vuur moeten gaan en nog belangrijker de kansen afmaken. Het is leuk om 25 kansen te krijgen maar het gaat erom hoeveel van die kansen je erin schiet.

 

Bert laat zich nooit gek maken toch?
Ook is er de afgelopen dagen veel te doen geweest over de opstelling en de tactiek. Van Persie of Huntelaar, Robben of links of op rechts, moet van Bommel eigenlijk nog wel meedoen? Het zijn allemaal dingen die vanavond wel eens voor een verrassende opstelling kunnen zorgen. Van Marwijk is een vrij conservatieve bondscoach die zelfde ingrijpende maatregelen neemt en altijd de rust behoudt.

 

Huntelaar en van Persie
Toch weet ook de bondscoach dat we met de opstelling van afgelopen zaterdag niet van de Duitsers gaan winnen en daarom zal het elftal in vergelijking met zaterdag ook op verschillende plekken gewijzigd zijn. De kans is groot dat Klaas Jan Huntelaar wel degelijk in de spits staat met van Persie kort daarachter. Sneijder zal dan een linie naar achter zakken i.p.v. Mark van Bommel of Nigel de Jong. Arjen Robben zal vanaf de linkerkant komen en Dirk Kuyt krijgt zijn plekkie op rechts terug. Hoewel de officiele opstelling pas rond kwart voor 8 door van Marwijk zelf bekend wordt gemaakt is de kans heel groot dat dit de 11 namen zullen zijn die het vanavond moeten gaan doen.

 

Een ding is zeker, het gaat absoluut geen saaie wedstrijd worden en rond de klok van half elf weten of Nederland weer meedoet voor een plek bij de laatste 8 of dat we beter onze spullen kunnen pakken.

Succes mannen!