Menu
Atletiek / Sport / Uitgelicht

De sport Oscars van 2011

De Laureus World Sports Awards, ook wel de sport Oscars genoemd zijn weer uitgereikt.

 

In verschillende categorieën worden jaarlijks de beste sportman, sportvrouw, het beste team en de beste sporter met een handicap gekozen. Daarnaast is er nog een categorie voor mooiste comeback, beste actiesporter en grootste doorbraak van het jaar. Om het helemaal af te sluiten is er ook nog een lifetime award en een sport for good award.

 

Vivian Cheruiyot met overmacht de beste sportvrouw

 
De prijs voor sportvrouw van het jaar is gewonnen door de langeafstandsloper Vivian Cheruiyot. De uit Kenia afkomstige atleet die in 2011 goud won op de 5,000 en 10,000 meter tijdens het WK in Daegu, versloeg onder andere de tennisster Petra Kvitova en de Japanse voetbalster Homare Sawa.

 

Super jaar voor “The Joker”

 

Bij de mannen ging de sport Oscar naar Novak Djokovic. De pas 24-jarige Serviër won in 2011 drie van de vier Grand Slam toernooien en pakte ook de nummer één plek op de wereldranglijst. “The Joker” bleef in de verkiezing bij de mannen onder andere atleet Usain Bolt, voetballer Lionel Messi en Tour De France winnaar Cadel Evans voor.

 

Nog maar een prijs voor FC Barcelona

 

De Catalaanse voetbalclub FC Barcelona werd verkozen tot sportploeg van het jaar. De formatie, onder leiding van Pep Guardiola won in 2011 onder andere de Primera Division, De Champions League, Spaanse Super cup, Wereld Beker voor clubteams en de Europese Super Cup. Andere kanshebbers op deze prijs waren rugbyers uit Nieuw-Zeeland, het Formule 1 team van RED BULL en het nationale cricket team van Engeland.
 
Geen derde titel voor Vergeer

 

Oscar Pistorius, heeft de titel Gehandicapte sporter van het jaar gewonnen. De atleet uit Zuid-Afrika, die beide onderbenen mist, won in 2011 een silvere medaille tijdens de WK atletiek op de 4 x 400 m. De prestatie van Pistorius is uitzonderlijk te noemen omdat hij de eerste atleet is die een medaille won bij een onderdeel waar voor de rest alleen maar sporters zonder handicap aan mee deden. Helaas verboden de regelementen het voor Oscar om ook in de finale te lopen, maar desondanks kreeg hij toch een welverdiende medaille. De Nederlandse Rolstoeltennisster Esther Vergeer was ook genomineerd. De winnares van 2008 en 2002 kreeg helaas te weinig stemmen om de titel voor de derde maal te winnen.

 

De award voor “Comeback van het jaar” ging naar de Britse Golfer Darren Clarke. In de categorie “Doorbraak van het jaar” ging de prijs naar opnieuw een Brit en opnieuw een golfer, namelijk Rory Mcllroy. De Amerikaanse surfer Kelly Slater werd verkozen tot “actiesporter van het jaar”. De man die al 11 keer wereldkampioen surfen werd, wordt gezien als één van de beste surfers ooit.

 
Oeuvre award
 
De “Lifetime” award werd gewonnen door Bobby Charlton. De Engelse voetballer boekte in de jaren 60 grote successen met Manchester United en het nationale Engelse voetbalelftal. In 1994 werd Sir Robert “Bobby” Charlton verheven tot de adelstand. De “Sport for good” award ging naar de Braziliaanse oud-voetballer, Raimundo Souza Vieira de Oliveira voor het promoten van sociaal recht.