Menu
Sport / Tennis / Uitgelicht

Djokovic wint Australian Open na thriller

Novak Djokovic heeft vandaag de Australian Open op zijn naam geschreven. In een marathonpartij die bijna 6 uur duurde, was hij net iets beter dan Rafael Nadal.
 
Nadal begon goed aan de wedstrijd en sleepte na ruim 80 minuten de eerste set binnen met 7-5. In het tweede bedrijf viel het kwartje de kant op van Djokovic, en de Serviër wint de set dan ook met 6-4. De spelers staan dan inmiddels al drie uur op de baan en mede door een vroege break van Djokovic wint hij ook de derde set (6-2).

 
Djokovic dicht bij overwinning
 
In de vierde set kregen beide tennissers kansen op een break maar de set werd toch afgesloten met een tiebreak. In de tiebreak had Djokovic de mogelijkheid de wedstrijd in vier sets af te maken. Bij een stand van 5-4 had de Serviër een grote kans om op matchpoint te komen, maar sloeg hij een haast niet te missen volley, in het net. De twee daar op volgende punten werden ook gewonnen door de Spanjaard die daarmee de vierde set binnen sleepte.

 

De klok tikt door

 

Toen de vijfde set begon stond er al vijf uur op de klok en een nieuw record leek in de maak. De langste Australian Open partij stond tot dat moment nog op naam van Feliciano Lopez en Gilles Müller, die in 2009 vijf uur en 34 minuten op de baan stonden.

 

Strijd tegen lichaam in vijfde set

 

Aan het begin van de vijfde set leek de pijp leeg bij Novak Djokovic. Hij maakte een uitgebluste indruk en Nadal stuurde de Serviër telkens weer de hoeken in. De Spanjaard ging snel door zijn servicegames heen, terwijl Djokovic steeds meer moeite had zijn eigen opslag te behouden. Bij een stand van 3-2 is de break dan ook een feit. Nadal komt op 4-2 en mag zelf serveren om op 5-2 te komen. Juist op het moment dat niemand het meer verwacht, herpakte Djokovic zichzelf door op zijn beurt weer de servicegame van Nadal binnen te halen. De eindstrijd lag weer helemaal open totdat Djokovic bij een stand van 5-5 door de service van Nadal brak. Djokovic hield zijn zenuwe onder controle en had slechts aan één matchpoint genoeg de wedstrijd na 5 uur en 53 minuten naar zich toe te trekken (5-7, 6-4, 6-2, 6-7 en 7-5.).

 

Derde maal winst op Australian Open

 

Voor Novak Djokovic betekende het de vijfde Grand Slam-titel in zijn loopbaan en versteviging van zijn nummer één positie op de wereldranglijst. In 2008 won “The Joker” in Melbourne zijn eerste Grand Slam titel en vorig jaar won hij de Australian Open, Wimbledon en de US Open.

 

Prijsuitreiking

 

Naast de trofee krijgt winnaar Djokovic net als de winnares bij de vrouwen, Victoria Azarenka, een geldbedrag mee naar huis van ruim 1,6 miljoen euro. Verliezend finalist, Rafael Nadal mag ongeveer 1 miljoen euro op zijn rekening bijschrijven.