Menu
Mannen / Relatie / Uitgelicht / Vrouwen

Humor belangrijker dan uiterlijk bij eerste date

Humor is voor Nederlandse singles veruit het belangrijkste criterium bij een eerste date. Dit blijkt uit het Europese LoveGeist onderzoek van datingsite Lexa.nl, dat werd uitgevoerd door TNS onder ruim 1.500 singles in Nederland. Singles willen in de eerste plaats een plezierige date. De kandidaat moet behalve grappig ook aantrekkelijk zijn en dezelfde normen en waarden nastreven.

Kunnen lachen is voor de meeste Nederlandse singles (98 procent) de belangrijkste voorwaarde bij een eerste date. Na humor is een aantrekkelijk uiterlijk een cruciale tweede vereiste (92 procent), gevolgd door het delen van gelijke opvattingen over familiewaarden (89 procent).

Daten moet vooral leuk zijn, dan is de kans op succes het grootst”, zegt Chiara Bijl, onafhankelijk psychotherapeute en specialiste op het gebied van liefde en relaties. “Bovendien zegt humor veel over hoe een persoon in het leven staat. Humor staat voor kracht, relativering en flexibiliteit, dit zijn aantrekkelijke eigenschappen van een potentiële partner.

Het prominente belang van gedeelde familiewaarden betekent voor singles overigens niet dat hun familie en vrienden de persoon in kwestie per se leuk moeten vinden. De mening van dierbaren is voor drie kwart van de ondervraagden een voorwaarde en komt daarmee pas op de achtste plaats op de prioriteitenlijst. Belangrijker vinden singles het dat hun date beschikt over een zekere vorm van maatschappelijke betrokkenheid (81 procent).

Kieskeurige vrouwen
Vrouwen zijn meestal kritischer dan mannen, zo blijkt uit het LoveGeist onderzoek. Hoewel criteria als opleiding, carrière en religieuze en politieke voorkeuren bij de keuze voor een eerste date niet doorslaggevend lijken, vinden vrouwen deze zaken vaker van belang dan mannen. Mannen tonen zich enkel kieskeuriger wanneer het gaat om culinaire voorkeuren en de keuze voor bepaalde restaurants en bars.

Huisdieren belangrijk
Een gedeelde liefde voor – of afkeer van – huisdieren staat opvallend hoog genoteerd op de vijfde plaats (80 procent) en culinaire voorkeuren op plaats zes (78 procent), nog voor gelijke hobby’s (56 procent) en overeenkomstige politieke opvattingen (47 procent).

Carrière en kinderen
Singles willen in een vroeg stadium weten of hun date van kinderen houdt (77 procent). Of er ook sprake is van een kinderwens, lijkt in eerste instantie van minder groot belang (49 procent). Nederlandse singles plaatsen het ambitieniveau van hun potentiële date op de tiende plaats (73 procent).

Muziek en televisie
Op het oog meer oppervlakkige eigenschappen, zoals de voorkeur voor bepaalde televisieprogramma’s, films, boeken en muziekstijlen, lijken een minder grote rol te spelen bij de keuze voor een eerste date.

Bijl: “Een nieuw persoon in je leven, met een andere smaak en andere interesses, kan je wereld ook verbreden. Bij een eerste date is het veel belangrijker om er achter te komen of je met iemand kunt praten en lachen en of diegene in de basis op dezelfde manier in het leven staat, zo blijkt ook wel uit het onderzoek. Pas dan weet je of het mogelijk is om samen een fijne tijd te hebben en of er voldoende perspectief is om door te gaan.