Menu
Sport / Uitgelicht / Voetbal

(Engels) voetbalfeest in Munchen

Chelsea heeft zaterdag avond de Champions League veroverd door in de finale Bayern München te verslaan.

 

De wedstrijd moest uiteindelijk beslist worden door middel van penalties en die werden door de Londenaren net wat beter genomen.

Opnieuw tweede plaats Bayern
oor het thuis spelende Bayern betekende het verlies een grote teleurstelling. Opnieuw kon een goede Europese reeks niet worden bekroond met een hoofdprijs. 2 jaar geleden verloor de ploeg, toen nog onder leiding van Louis van Gaal van Internationale en deze maal bleken de Zuid Duitsers niet opgewassen tegen het Londense Chelsea.

 

Typische Engelse sfeer in binnenstad München
Om een zo goed mogelijke impressie te krijgen van de sfeer in de Beierse hoofdstuk waren we al vroeg ter plaatsen. De fans van Chelsea kwamen op verschillende plekken in grote getale samen wat een typische Engelse sfeer opleverde. De Duitse fans die numeriek in het voordeel waren kwamen erg rustig over en leken zich absoluut geen zorgen te maken om de wedstrijd.

 

Duitsers vol zelfvertrouwen
We spraken met een aantal Duitse fans en stuk voor stuk kwamen ze zelfverzekerd over. “De wedstrijd is in onze stad, in ons stadion en we hebben Robben” dus was kan ons nou gebeuren was een van de reacties die meerde malen in verschillende varianten terug kwam.

 


Prima sfeer

Ook op de momenten dat supporters van beide ploegen elkaar tegen kwam bleef het rustig en respectvol. De Chelsea fans zorgde voor een unieke sfeer met de vele liederen die tot diep in de nacht doorgingen. Ook spraken we met de General manager van een van de kroegen waar veel Engelse gedurende de dag verbleven. De man was zeer te spreken over de afgereisde Chelsea supporters en vond dat zich voorbeeldig gedroegen.

 

Het moment van de waarheid
Vlak voor de wedstrijd zochten we in een nabijgelegen park een mooi plekje op om de wedstrijd te bekijken. In het park stonden 5 grote televisies opgesteld en daaromheen zaten grote groepen Chelsea en Bayern Munchen supporters. Ook hier werd volop gezongen maar voor een groot deel van de aanwezige begon de alcohol parten te spelen. Het duurde dan ook niet lang en het eerste opstootje was een feit. Over en weer werd met bier gegooit wat leiden tot vechtpartijtjes onder de Chelsea supporters. De oudere supporters moesten er aan te pas komen om de vechtende jongeren rustig te krijgen, die duidelijk moeite hadden om met de alcohol om te gaan.

 

Veel emotie tijdens de wedstrijd
Toen het eenmaal weer rustig was, begaf de eerste tv het, omdat er een supporter dacht dat het wel aardig was om een halve lieter bier over het plasma scherm te gooien. De grote groep die voor de kapotte tv zat moest snel een ander plekje zoeken wat ook weer onrust opleverde. De wedstrijd, waarin weinig gebeurde ging rustig verder en beide supporters groepen hadden nog steeds vertrouwen in de goede afloop. Het optimisme bij de blauw geklede supporters sloeg even later om toen Thomas Müller de verdiende 1-0 voor de Duitsers maakte. Een eindoverwinning voor Bayern leek in de maak maar wie anders dan Didier Drogba bracht de Engelse in extase door 2 minuten voor tijd de 1-1 binnen te kopppen. De Chelsea fans gingen helemaal uit hun dak en braken letterlijk de hele boel af, wat leiden tot het einde van nog eens 3 televisie schermen.

 

Gelijke stand na 90 minuten
De officiële speeltijd zat er op en wat volgde was een verlenging. De Bayern fans waren bijna allemaal verjaagd en de geschatte 5000 supporters verzamelde zich rond die ene overgebleven tv wat prachtige tafarelen opleverde.  Waar je zou denken dat iedereen zijn best zou doen om zelf wat te kunnen zien, deed juist iedereen zijn best om elkaar te helpen. Vooraan zaten mensen op de grond, daarvoor zaten mensen op stoelen, daarachter stond een grote groep, daarachter stonden mensen op stoelen en daar weer achter werden tafels op elkaar gezet. Omdat er vrijwel geen structuur in de hele verhuizing zat tuimelde veel mensen over elkaar heen maar werden ze ook net zo snel weer overreind geholpen.


Terug naar de Chelsea kroeg

Toen de wedstrijd op penalties leek af te gaan besloten we snel de binnenstad in te lopen om het slotstuk vanuit de kroeg te kijken waar die middag zoveel Chelsea supporters waren samen gekomen. De pub puilde helemaal uit en iedereen probeerde een glimp op te vangen van het mini scherm dat er hing. Ook de Duitse oproerpolitie was al in grote getale aanwezig maar bleven opvallend koel en rustig, waardoor het ook niet tot relletjes kwam. 

 

Cup met de grote oren is eindelijk voor Chelsea
De penaltieserie begon en Bayern nam gelijk de leiding door de misser van Mata en de rake knal van aanvoerder Lahm. Bayern hield die voorsprong een tijdje vast maar de ingevallen Olic was zijn zenuwen niet de baas. Lampard bracht de stand niet veel later weer gelijk en de laatste Duitse penalty moest genomen worden door Bastian Schweinsteiger. Zweiny mistte en de hele kroeg stond op zijn kop. Het dak ging er helemaal af toen uitgerekend Didier Drogba de 5e en beslissende Chelsea penalty binnen schoot wat de eindoverwinning in de Champioen League betekende.

 

Straten kleuren blauw
De fans reageerde uitzinnig en iedereen vloog elkaar in de armen. Dit was het moment waar de echte Chelsea fans al zo lang op aan het wachten waren en de naastgelegen straten kleurde massaal blauw.De Bayern München fans reageerde natuurlijk teleurgesteld maar bleven kalm en van een grimmige sfeer was dan ook absoluut geen sprake. Supporters schudden elkaar de hand en gingen ieder hun eigen weg in de Beierse hoofdstuk. Tot slot kwamen we nog een aantal Nederlandse Chelsea supporters tegen die zaterdag 19 mei de mooiste dag van hun leven noemde. De dag dat hun “Chelsea” de cup met de grote oren won in München.