Menu
Binnenland / Sport / Uitgelicht

Europol legt crimineel netwerk bloot

De multinationale onderzoeksorganisatie Europol is erin geslaagd een groot crimineel netwerk blood te leggen dat zich bezig houdt met het zogenoemde “matchfixing”. Volgens een onderzoek dat Europol de afgelopen maanden uitvoerde zijn er 420 officials uit 15 bij het schandaal betrokken. Aan 380 wedstrijden zou meer dan een luchtje zitten.

 

Europol directeur, Rob Wainwright liet in Den Haag, waar de persconferentie plaats vond, weten dat dit het grootste onderzoek aller tijden is naar matchfixing in de voetbalwereld. Ook liet hij weten dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Er werden in verband met de juridische consequenties geen details over specifieke wedstrijden naar buiten gebracht.

 

Wakker worden in Den Haag
De politiek in Nederland heeft altijd de andere kant opgekeken als het gaat om matchfixing. Zelfs toen VI met een boek kwam waarin vele voorbeelden werden gegeven over de ernst van de situatie, zag Den Haag niet de noodzaak om stappen te ondernemen. Na de onthullingen van Europol is er ook in Den Haag een belletje gaan rinkelen en zal er in samenwerkingen met de sportbonden vast wel een eigen onderzoek komen.