Menu
EK 2012 / Sport / Uitgelicht / Voetbal

Van Marwijk stapt op

Bert van Marwijk is per direct opgestapt als bondscoach van het Nederlands elftal.

 

Van Marwijk had van de KNVB door gemogen als trainer van oranje maar besloot uiteindelijk zelf de handdoek in de ring te gooien. Het vertrek is niet echt verrassend te noemen na het dramatisch verlopen EK in Polen en Oekraïne. Oranje verloor drie keer op rij en kon al snel weer naar huis. Nog nooit presteerde een Nederlands elftal zo slecht op een eindtoernooi.

 

KNVB gaf groen licht
Hoewel van Marwijk nog een vier-jarig contract had en groen licht van de KNVB had gekregen om door te gaan besloot de oud trainer van onder andere Feyenoord en Borussia Dortmund toch om op te stappen. De afgelopen dagen lekte er een lijstje uit met een aantal namen die niet meer zouden worden opgeroepen als van Marwijk aan zou blijven. Ook dit leverde weer een mini-rel op en uiteindelijk kwam woensdag avond het bericht naar buiten dat het Nederlands elftal opzoek moet naar een nieuwe bondscoach.

 

Wat nu
Bij het zoeken naar een nieuwe bondscoach kom je al snel bij de bekende namen terecht. Van Gaal, Koeman, de Boer, Rijkaard, Hiddink, Adriaanse en zo zijn er nog wel een paar. Duidelijk is wel dat het voor de KNVB geen gemakkelijke opgave zal gaan worden om een nieuwe bondscoach te vinden. Ronald Koeman die in de ogen van vele misschien wel de meest geschikte kandidaat is heeft al laten weten Feyenoord niet te willen verlaten. Een dubbelfunctie die in theorie heel goed mogelijk zou zijn is voor de Rotterdamse club hoogst waarschijnlijk geen optie.

 

Wie o wie
Ook Frank de Boer, die eerder al werd benaderd door Liverpool staat er zeker niet om te springen om Ajax te verlaten. Samen met Dennis Bergkamp en Wim Jonk vormt hij het technische hart binnen de Amsterdamse club en om de club dan nu de rug toe te keren zou zonde zijn. Dan zijn er ook nog een aantal opties die in het verleden al bondscoach geweest zijn, de een meer succesvol dan de ander. Wat we op dit moment wel weten is dat er medio augustus een oefenwedstrijd tegen België op het programma staat en dat de KNVB graag voor die wedstrijd een opvolger voor van Marwijk wil presenteren.