Menu
Uitgelicht / Vrije tijd

100 Jaar Uitvindingen in Museum Boerhaave

Een tentoonstelling over de belangrijkste uitvindingen van de afgelopen eeuw: radio, röntgen, compact disc en de allernieuwste innovaties op het gebied van licht. De tentoonstelling 100 JAAR UITVINDINGEN, Made by Philips Research is te zien t/m 26 oktober 2014.

Museum Boerhaave presenteert een tentoonstelling over het 100-jarig bestaan van Philips Research: 100 JAAR UITVINDINGEN, Made by Philips Research. De tentoonstelling toont de belangrijke innovaties van dit vermaarde instituut, zoals de radiobuis, de röntgenbuis, de compact disc en innovaties op het gebied van licht. Ook de mensen achter de uitvindingen komen in beeld, met persoonlijke verhalen over nieuwsgierigheid, creativiteit en lef.

In januari 2014 is het honderd jaar geleden dat Gilles Holst als eerste directeur van het Philips Natuurkundig Laboratorium (NatLab) in Eindhoven werd benoemd, het begin van Philips Research. Het doel van dit onderzoekslaboratorium was (en is) om op eigen kracht nieuwe technologie te ontwikkelen, patenten te verkrijgen en deze toe te passen in producten. Het leverde een indrukwekkende stroom baanbrekende innovaties op, die de wereld ingrijpend hebben veranderd of nog gaan veranderen.

Naast innovaties en producten van vroeger, is er in de tentoonstelling ook aandacht voor de nieuwste technologie. Zo staat in de entree van de tentoonstelling een indrukwekkend lichtvlak met een interactief lichtspel dat op bewegingen van de bezoekers reageert. Ook vormen de lichtspots en tablets in de tentoonstelling een bijzondere test-case. De lichtspots zorgen voor extra digitale informatie op de tablet van de bezoeker. Deze vorm van intelligent light is een primeur in Nederland.

Museum Boerhaave, het museum dat vijf eeuwen innovatie in wetenschap en techniek laat zien, is blij met de bijzondere samenwerking met Philips Research. “Philips hoort bij Nederland en maakt deel uit van onze nationale identiteit”, aldus directeur Dirk van Delft. “Dat komt door de Philipsproducten waarmee we vertrouwd zijn, van onze huiskamer tot in het ziekenhuis. De oorsprong van die producten ligt veelal bij Philips Research. De tentoonstelling in Museum Boerhaave brengt die onmiskenbare rol voor het voetlicht.”

Wilt u meer weten over 100 Jaar Uitvindingen in Museum Boerhaave in Leiden?