Menu
Uitgelicht / Vrije tijd

29e Friese Ballonfeesten, beleef het samen!

JOURE – De Friese Ballonfeesten staan al jaren in de top van toonaangevende zomerfestiviteiten in Nederland. Jaarlijks komen er dan ook maar liefst meer dan 20.000 bezoekers naar Joure. Ook tijdens de 29e editie, van 23 tot en met 27 juli, hoopt de organisatie weer zo’n grote groep enthousiaste toeschouwers te mogen begroeten en te laten genieten van al het vermaak dat de Friese Ballonfeesten te bieden hebben. Het grootste ballonevenement, een spektakel van formaat!

Het publiek krijgt iedere avond een prachtige internationale show van een groot aantal heteluchtballonnen voorgeschoteld. Tijdens het ballonspektakel stijgen maar liefst 35 ballonnen uit binnen- en buitenland op vanuit Joure, ook wel “Balloon City” genoemd. Het schouwspel wordt met verbazing door het in groten getale aanwezige publiek gadegeslagen. De indrukwekkende heteluchtballonnen die op de Nutsbaan worden uitgevouwen, verwarmd en uiteindelijk opstijgen. Een prachtig gezicht!

Special shapes
Rond de helft van het aantal ballonnen bestaat uit de zogenaamde special shapes. Jong en oud zullen genieten van deze heel speciale heteluchtballonnen. Ze zijn zo bijzonder vanwege hun afwijkende vorm. Heeft een normale ballon de vorm van een ei, special shapes bestaan er in vele uiteenlopende vormen en formaten. Tijdens deze editie gaan o.a. de bekendste sprookjesfiguur Sneeuwwitje, de familie Kangoeroe, een boze Wesp, vrolijke dame Babette, een enorme Koffiepot en een gigantisch Horloge het Friese landschap verkennen. Het zijn de massaliteit en bedrijvigheid op de Nutsbaan die het extra aantrekkelijk maken om het opstijgen van de ballonnen van dichtbij te bekijken.

Feest voor jong en oud
Naast de heteluchtballonnen, die vanzelfsprekend de hoofdrol vervullen, bestaat het programma van de Friese Ballonfeesten uit diverse vermakelijke ingrediënten. Daarmee is er ook voor en na het opstijgen van de ballonnen veel te doen voor jong en oud. Op vrijdagavond komt de spetterende muziekshow met covers en eigen werk van liveband Vangrail naar de Ballonfeesten. De feesttent is op zaterdagavond gereserveerd voor de ultieme rock & roll sensatie Straight on Stage. Er is een vrolijke kermis, Clown Auke vermaakt de kinderen en staan er verschillende springkussens om de baan. Ook kan het publiek in een ballon rondkijken en zijn er demo’s van dogfrisbee, valkeniers en modelvliegtuigjes. Maak je droom waar en vlieg in een F16! De Koninklijke Luchtmacht neemt een heuse F16 flightsimulator mee.

Kinderfestival, Candlelighting, vuurwerk
Al vele jaren staat de zaterdag van de Friese Ballonfeesten bekend als Kinderdag. Dit jaar wordt het festijn voor de hele familie omgedoopt tot RegioBank Kinderfestival! Nog steeds vertrouwt, met veel verschillende spring-, klim- en klauterattracties! Tijdens de 29e editie wordt er een echte LEGO