Menu
Gezin / Kinderen / Lifestyle / Moeders / Relatie / Relatie / Uitgelicht / Vrouwen

Ouders gelukkiger dan tien jaar geleden

Kinderen maken ouders gelukkiger dan tien jaar geleden. Uit onderzoek van tijdschrift Ouders van Nu blijkt dat de komst van een kind voor driekwart van de vaders en moeders hun grootste geluksmoment is. In 2002 gaf minder dan de helft van de

Nederlandse ouders dit aan als het meest gelukzalige moment samen.

Van de ruim 16.000 ondervraagden is 71% gelukkiger geworden sinds de geboorte van hun kinderen. Gemiddeld geven moeders een 8,1 voor hun relatie na de komst van hun kind. Een kwart van de moeders heeft zelfs een betere relatie sinds het ouderschap. Slechts 5% zegt minder gelukkig te zijn geworden en 5% heeft wel eens gedacht ‘was ik maar nooit aan kinderen begonnen’. Na de geluksbeleving rond de geboorte worden ouders vooral nog gelukkig van een weekendje weg en met z’n allen in ‘het grote bed’ liggen.

Weloverwogen beslissing
Volgens arbeidspsycholoog Jolet Plomp kun je uit de resultaten opmaken dat meer mensen bewust voor het ouderschap kiezen. “Kinderen krijgen gebeurt op basis van een weloverwogen beslissing en dat betekent dat ouders er meer van kunnen genieten en zich niet uit het veld laten slaan door de onvermijdelijke nadelen.” En welke nadelen zien moeders zoal? 31% vindt zich niet aantrekkelijker geworden als partner door het moederschap. 39% is ’s avonds zo moe dat ze nergens meer zin in heeft. En het grootste gemis van moeders is, uiteraard, uitslapen. Het percentage moeders dat dit het meest mist steeg de afgelopen tien jaar van 52 naar 79%. Ook opvallend is dat moeders tegenwoordig het contact met vriendinnen meer missen dan vroeger. 44% van de moeders heeft minder contact door het moederschap, dat was in 2002 nog maar 16%.

Geld minder belangrijk
Ook zijn de ondervraagden realistischer wat de financiën betreft. Meer moeders vinden het tegenwoordig niet erg als het inkomen afneemt na de komst van kinderen: 48% in 2002 en 81% in 2012, een aanzienlijk verschil dus. Geld lijkt daarmee minder belangrijk geworden te zijn, zolang er maar genoeg is om in onderhoud te voorzien. Hoofdredacteur Nancy Berendsen: “De komst van een kind zet je leven op zijn kop en we lijken tegenwoordig beter in staat om dat te accepteren én te omarmen. In economisch onzekere tijden maken baby’s vooral heel gelukkig. Qua normen en waarden zien we daarbij ook overeenkomsten met de jaren zeventig, waarin persoonlijke ontwikkeling, creativiteit en bijzondere ervaringen belangrijker zijn dan materiële status en spullen.”

Beter te combineren met werk
Moeders vinden werk gemakkelijker te combineren met kinderen dan tien jaar geleden . Ook de houding ten aanzien van de combinatie moederschap en carrière is flink veranderd: vond in 2002 nog maar 54% van de vrouwen dat moeders carrière kunnen maken, nu zegt 74% dat dat mogelijk is.

Het onderzoek
In 2002 heeft Ouders van Nu onderzoek gedaan om te peilen hoe vrouwen het leven als moeder ervaren. Nu, tien jaar later, is hetzelfde onderzoek nog een keer gedaan en is er gekeken naar de veranderingen van het moederschap in de afgelopen tien jaar.