Menu
Uitgelicht / Vrije tijd

Sterrenkijkdagen 2014

De 38-ste Landelijke Sterrenkijkdagen 2014 zullen plaats hebben op 7, 8 en 9 maart.

Bij een groot aantal publiekssterrenwachten, sterrenkunde-verenigingen en particulieren in heel Nederland (in 2013 meer dan zeventig) zal het publiek welkom zijn om een blik door een telescoop te werpen. Het weer is altijd onzeker maar op veel plaatsen is er een aanvullend programma met presentaties en rondleidingen. Ondanks het slechte weer waren er in 2013 meer dan 5000 bezoekers. Als het weer een beetje meewerkt kan dat in 2014 beslist nog meer zijn.

De Maan is in het Eerste Kwartier, dus goed zichtbaar in de avond. Elke dag is er iets meer van te zien. Op de grens van licht en donker zijn dan vele kraters te onderscheiden. Rond 11 uur op de avond van 8 maart bedekt de maan een ster. Deze lijkt dan plotseling te verdwijnen achter het niet zichtbare deel van de maan.

Gedurende de Sterrenkijkdagen schuift de maan boven de heldere ster Aldebaran langs, nog een duidelijk teken dat de Maan beweegt ten opzichte van de sterren. Het sterrenbeeld Orion (in de Griekse mythologie een jager vergezeld van twee honden) staat in het zuiden. In dit sterrenbeeld vinden we een reusachtige gaswolk (de Orion-nevel, M42) waarin duizenden nieuwe sterren geboren worden. De planeet Mars staat in het zuiden in het sterrenbeeld Maagd. Dicht bij de maan in het sterrenbeeld tweelingen staat Jupiter, de grootste planeet van het zonnestelsel. Op en bij deze planeet zijn in de telescoop interessante details te zien. Hieronder vindt u een overzicht van alle deelnemers aan de Sterrenkijkdagen 2013; gerangschikt per provincie.

Wilt u meer weten over de Sterrenkijkdagen?