Menu
Uit in de Stad

Gay Pride Amsterdam

De Amsterdam Gaypride begint op 26 juli, de straat- en pleinfeesten zijn van 30 juli tot en met 3 augustus. Op verschillende locaties vinden buitenevenementen plaats. De traditionele botenparade is op zaterdag 2 augustus 2014.

De Amsterdam Gay Pride start op 26 juli voor genodigden, op de straat- en pleinfeesten. Vanaf 30 juli is iedereen welkom! Het evenement bestaat uit diverse culturele, maatschappelijke en sportieve activiteiten.

Botenparade
Het hoogtepunt van iedere Gay Pride is de botenparade op zaterdag 2 augustus van 14.00 tot 18.00 uur. Het doel van de botenparade is te laten zien hoe breed en divers de LHBTQ-gemeenschap is in Nederland.

Een warm welkom voor de vele bezoekers aan de Amsterdam Gay Pride, stad van “Cheese, tulips and tolerance”. In het voorwoord van het gemeentelijk jaarverslag van 1996, het eerste jaar waarin de Amsterdam Pride werd gehouden, schrijft Harry Mulisch dat tolerantie een kenmerk van Amsterdam is. Mulisch ziet Amsterdam als een “Capital of Happiness”, een “Capital of Love” of nog liever een “Capital of Solidarity”. Zeker bij een gebeurtenis als de Amsterdam Pride gaan die kenmerken op.

Trots is ieder jaar tijdens Gay Pride bij alle deelnemers zichtbaar. Duizenden mensen die trots zijn op hun identiteit en daar ook voor durven uitkomen. In Amsterdam kan dat want eerbied voor ieders sociale of culturele achtergrond staat hoog in het vaandel van de stad. Maar die eerbied staat ook onder toenemende druk. In de multiculturele samenleving die wij samen vormen moeten we er voor waken dat, met respect voor ieders geloof en mening, de vrijheid van één niet wordt ingeperkt door de vrijheid voor de ander. Tolerantie jegens homoseksualiteit is niet in elke cultuur of religie vanzelfsprekend. Via wederkerigheid moeten we begrip kweken. We moeten samen verder kunnen in een stad waar een ieder zich thuis voelt.

Wilt u meer weten over de Gay Pride Amsterdam?