Menu
Uit in de Stad

Wereldhavendagen Rotterdam

De Rotterdamse haven is een belangrijke schakel in de wereldwijde logistieke keten. ‘Van Wolga tot Maas’ geeft mooi aan hoe uitgebreid het achterland van Rotterdam is. Het strekt zich helemaal tot in Rusland.

De Wereldhavendagen is het grootste maritieme evenement van Nederland. Honderdduizenden mensen grijpen jaarlijks de kans om een kijkje achter de schermen te krijgen van Europa’s grootste haven: Rotterdam. Het evenement wordt in 2014 voor de 37e keer georganiseerd en vindt plaats op 5, 6 en 7 september. Bezoekers van jong tot oud kunnen naast scheepsbezichtigingen, demonstraties op het water en presentaties van havenbedrijven, onder andere genieten van een uitgebreid cultureel programma. In 2013 trok het evenement meer dan 400.000 bezoekers.

De Wereldhavendagen hebben dit jaar als thema de ‘Kleurrijke haven’. Daarmee wil het de aandacht vestigen op verassende en kleurrijke andere aspecten van de haven. De haven is een mengelmoes van beroepen, kunst en architectuur, waar natuur en industrie naast elkaar bestaan. In het excursieprogramma is daarom ook een aantal activiteiten opgenomen, waarmee u in aanraking komt met de verrassende natuur van de Rotterdamse haven.

In de haven is veel kleurrijke natuur te vinden. Van wilde paarden en loslopende Schotse Hooglanders tot orchideeën. Ook zeehonden en dwergvleermuizen zijn er niet ongewoon. Je treft zelfs beschermde soorten aan, zoals de rugstreeppad, die herkenbaar is aan haar karakteristieke gele streep op de rug. Een van de meest zeldzame wilde Orchideeën in Europa, de Groenknolorchis, is ook gewoon in de haven te vinden.

Er is een speciale gedragscode voor wat betreft de natuur, waar iedereen zich in het havengebied aan moet houden. Vanzelfsprekend geldt dat tijdens de werkzaamheden in de haven, zorgvuldig met de voorkomende planten en dieren wordt omgegaan. Tijdens de Wereldhavendagen is het mogelijk om, al dan niet onder begeleiding, van de kleurrijke natuur in de haven te genieten. De natuurexcursies vertrekken vanuit het hart van het evenement, nabij het Drijvend Paviljoen in de Rijnhaven.

Meer weten over de Wereldhavendagen?