Menu
Mode & Trends

Onderzoek naar koopgedrag lingerie

Vrouwen kiezen voor praktische lingerie, terwijl de man haar het liefst in een sexy setje ziet verschijnen. Dat zijn de uitkomsten van de eerste samenwerking tussen Ruigrok|NetPanel en Sanoma Uitgevers: Lingerie; de naakte waarheid. 

In het onderzoek is gekeken naar de omgang van de vrouw met lingerie en de visie die de man daarop heeft. Zo koopt 45% meer dan vier keer per jaar lingerie, is meer dan de helft niet merkentrouw en schaft 7% van de mannen een setje aan voor iemand anders dan zijn partner.

Het onderwerp lingerie is gekozen omdat het te weinig wordt belicht in de fashion branche. “En dat vinden wij eigenlijk nogal mal, want dichter op de huid kan je met kleding niet komen. En bovendien, lingerie is de basis. Iedere vrouw weet hoe het voelt om mooie lingerie te dragen, hoe veel beter ieder kledingstuk er uitziet met goede lingerie als uitgangspunt. Tijd dus voor de spotlights,” aldus Harriët Calo Fashion & Beauty Director Sanoma Uitgevers.

Zwart en wit favoriet 
39% van de Nederlandse vrouw omschrijft haar lingeriestijl vooral als praktisch en 27% als basic. Met name oudere vrouwen (44%) en vrouwen met kinderen (44%) geven de voorkeur aan praktische lingerie. Mannen geven aan dat zij hun vrouw het liefst in sexy (39%) en romantische lingerie (25%) zien. Qua kleur blijven zwart en wit het populairst bij vrouwen. De jonge vrouwen gaan vooral voor donker. In de leeftijdsgroep 25 t/m 34 jaar kiest 51% voor zwarte lingerie – significant meer dan bij de 50+ vrouwen. Witte lingerie is vooral populair bij vrouwen met kinderen en vrouwen boven de 50 jaar.

Setjes overbodig 
Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen bedenkt haar eigen setje, terwijl 20% een bijpassend setje aanschaft. Alleenstaanden dragen regelmatiger een lingeriesetje dan vrouwen met een partner. De 50+ vrouw draagt significant minder vaak setjes dan de jongere vrouwen.

Grote witte bangmaker 
Neemt niet weg dat de vrouw toch wel alert is op wat ze draagt. De ‘grote witte bangmaker’ is voor haar, net als voor haar man, not done. Van de vrouwen geeft 68% aan nooit zo’n grote witte oma-onderbroek aan te trekken. Van de mannen zegt 59% daar niet gelukkig mee te zijn.

Het onderzoek is  juni 2010 online uitgevoerd onder panelleden van het Ruigrok|NetPanel. In totaal zijn er 422 vrouwen en 118 mannen tussen de 18 en 65 jaar ondervraagd.