Menu
Uitgelicht / Zakelijk

Zeven tips voor zakelijk bellen

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf moeten bereikbaar zijn tegen aanvaardbare kosten. En dat met een smartphone die kan helpen om de productiviteit te verhogen. Een smartphone kan veel taken vergemakkelijken of zelfs geheel uit handen nemen. Ondernemers die de volgende zeven tips opvolgen, besparen niet alleen op telefoonkosten, maar ook op nog iets veel belangrijkers: tijd.

 

Tip 1: Neem een grote belbundel

Vooral kleine ondernemers moeten voortdurend bereikbaar zijn voor klanten, partners, medewerkers en leveranciers. Alles moet gesmeerd verlopen, en dan kan een ondernemer het niet gebruiken dat de telefoonverbinding uitvalt of dat de belbundel tegen aanzienlijke meerkosten wordt overschreden. In dit geval is een XXL-belbundel aan te raden. Ook hoeft er lang niet altijd een zakelijk abonnement te worden afgesloten. Een gewoon particulier abonnement is vaak voordeliger.

 

Tip 2: Neem een grote databundel

Ondernemers die serieus werk maken van de apps op een smartphone, belasten hun databundel meestal flink. Met het risico op overschrijding. Ga maar na: WhatsApp, navigeren met de telefoon, foto’s en documenten verzenden en e-mail: alles gaat via die ene databundel. Ondernemers die hier flink gebruik van maken, kunnen maar beter een zo groot mogelijke databundel nemen, want de kosten zijn torenhoog als je buiten de bundel gaat.

 

Tip 3: Schaf niet telkens een nieuw toestel aan

Wie op de kosten let, kan direct een besparing van een paar honderd euro bereiken. Is het echt nodig om die iPhone 4S voor een iPhone 5 in te wisselen? Of die goedwerkende Samsung Galaxy S II voor een Galaxy S4? De belangrijkste functies zitten toch al in de oude telefoon, en die is best nog een jaartje – of langer – te gebruiken. Met een sim only abonnement kan zo bovendien flink worden bespaard op de telefoonkosten.

 

Tip 4: Gebruik apps voor productiviteit

Er zijn al wat apps genoemd, om te navigeren bijvoorbeeld. Maar met een smartphone kan een ondernemer veel meer. Factureren bijvoorbeeld is een peulenschil met gebruikmaking van de camera van het toestel. De telefoon is met diverse apps ook heel makkelijk te veranderen in een draagbare kopieermachine. Maar er kan veel meer. Ritten registreren, uren registreren, en tal van administratieve apps zijn allemaal tegen geringe kosten te verkrijgen in de downloadwinkels van Apple en Google. Ondernemers die een aantal van deze apps nuttig gebruiken, winnen enorm veel tijd die ze voor betere zaken kunnen gebruiken.

 

Tip 5: Gebruik een telefoon met een groot scherm

Overzicht houden is soms een probleem op een smartphone. Daarom is het aan te raden om een toestel met een groot scherm te kiezen, waarop in één oogopslag alle e-mail, de agenda en bijvoorbeeld analytische informatie te zien zijn. Handig voor ondernemers met een webshop die ook onderweg willen weten wat er in hun digitale winkel omgaat.

 

Tip 6: Let op de veiligheid

Een smartphone die van alle gemakken voorzien is, kan erg handig zijn. Maar het vormt ook een risico, al die bedrijfsgevoelige informatie in de binnenzak. Als het toestel gestolen wordt of kwijtraakt, kan de eigenaar benadeeld worden doordat gevoelige informatie op straat komt te liggen. En dan is er nog het gevaar van malware, waarmee criminelen op afstand het toestel kunnen overnemen en er informatie uit kunnen ‘oogsten’. Een reëel gevaar. Beveiligingsmaatregelen voor het toestel en voor de simkaart zijn dan ook aan te raden, zoals een malwarescanner die ook op afstand de telefoon kan bedienen als hij kwijt of gestolen is. Er zijn voorbeelden bekend van mensen die op deze manier hun gestolen telefoon hebben achterhaald.

 

Tip 7: Werk in de cloud

Alle informatie alleen op de smartphone bewaren is vragen om problemen. Wat als het toestel in de sloot valt, of van het dak, of als er iets anders naars gebeurt? Dan moet de informatie nog beschikbaar zijn. Door in de ‘cloud’ te werken, wordt automatisch een back-up van alle bestanden gemaakt, en dat is heel belangrijk als een toestel in het ongerede raakt.

EXTRA: Bekijk in vergelijkers de goedkoopste sim only en prepaid aanbiedingen.