Menu
Buitenland / Politiek / Uitgelicht

Ruim 70 doden na voetbalgeweld Egypte

In Egypte zijn woensdag zeker 70 doden gevallen na afloop van de voetbal wedstrijd tussen Al-Masri en Al-Ahly.

Na de wedstrijd, die werd gewonnen door het thuisspelende Al-Masri, bestormde een groot gedeelte van het thuispubliek het veld. Spelers van de bezoekers werden aangevallen toen ze de kleedkamers probeerde te bereiken. Er gaan geruchten dat er spelers zijn overleden maar dit is nog niet bevestigd. Het uit-spelende Al-Ahly had ook 2 oud-Feyenoord spelers in de gelederen. Sherif Ekramy en Hossam Ghaly zouden klappen hebben gehad tijdens de gevechten, maar hoe erg ze er precies aan toe zijn is nog niet bekend.

 

Leger greep niet in

 

In Egypte is veel ophef ontstaan over de rol van het leger. Toen het thuispubliek het veld bestormde waren het louter de agenten die de spelers te hulp schoten terwijl het leger niet ingreep. Ook wordt er in Egypte gesproken over de politieke lading van de gevechten. Dat niet alleen de clubs grote rivalen zijn moge duidelijk zijn. In de afgelopen jaren braken er al vaker rellen uit tussen beide supporters groepen. Hoewel deze wedstrijd als een absolute risicowedstrijd gold was er toch niet genoeg politie op de been. Ook dit heeft weer met de politieke situatie in Egypte te maken. Door het vele geweld is er minder prioriteit voor het beveiligen van voetbalwedstrijden.
 

Cairo

 

Tijdens de gevechten in Port Said was er in Cairo ook een voetbalwedstrijd aan de gang. De wedstrijd tussen Al-Ismailiya en Zamalek (de aartsveiand van Al-Ahly) werd gestaakt toen bekend werd wat er allemaal in Port Said gebeurde. De fans van Zamalek reageerde furieus en staken delen van het stadion in Cairo in brand.
 

LET OP: De beelden kunnen als schokkend worden ervaren