Bijna elke dag heeft tegenwoordig wel een speciale betekenis. Naast de officiële feestdagen zijn er in Nederland nog veel meer speciale dagen zoals: dierendag, moederdag, vaderdag, gedichtendag en zelfs warme truien dag. De meeste “speciale” dagen zijn verzonnen om er een commercieel succes van te maken.
Achter de officiële feestdagen zit wel een serieus verhaal, maar er zijn maar weinig mensen die weten hoe het precies zit. Morgen en overmorgen is het weer Pasen en daarom helpt Web.nl een handje om uw geheugen even op te frissen.
Belangrijkste feest voor Christenen
Pasen is volgens Christenen het belangrijkste feest in het liturgische jaar, volgend op de Goede Week. Tijdens Pasen vieren de Christenen dat Jezus opstond uit de dood op de derde dag na zijn kruisiging. Naast Eerste en Tweede Paasdag worden de dagen ook wel Paaszondag en Paasmaandag genoemd. Veertig dagen na Pasen is het Hemelvaartsdag en weer tien dagen later is het Pinksteren.
Paaseieren
Pasen kent een aantal vaste rituelen zoals het aansteken van paasvuren. Hoelang het al gebeurd is niet precies bekend maar wel weten we dat dit vroeger gedaan werd om demonen te verjagen. Ander bekend paas verschijnsel zijn natuurlijk de paaseieren waarvan wordt gezegd dat het overblijfselen zijn van de heilige-boom cultus uit de Germaanse traditie.
Paashaas
De paashaas zoals wij die kennen is een fictieve haas waarvan aan kinderen wordt verteld dat hij paaseieren brengt tijdens de paasdagen.