Menu
Binnenland / Politiek

VVD blijft de grootste

De VVD is bij de Tweede Kamer verkiezingen opnieuw de grootste partij van ons land geworden. Net zoals in 2010 ging de strijd tussen de VVD en de PvdA en opnieuw trok de partij van Mark Rutte aan het langste eind.

 

Waar d

e VVD het twee jaar geleden nog met 31 zetels moest doen scoort de partij nu maar liefst 41 zetels. De PvdA die twee jaar geleden op 30 bleef steken komt nu uit op 39 zetels. Mochten de partijen eruit komen dan zouden de PvdA en de VVD samen kunnen gaan regeren maar zo ver is het nog lang niet. Daar komt nog is bij dat de VVD en de PvdA geen meerderheid hebben in de eerste kamer.

 

Teleurstelling Socialistische partij
Grote verliezers van de verkiezingen zijn de SP, GroenLinks en de PVV. De Socialistische Partij stond in de peilingen lange tijd aan kop met de VVD maar zakte in de laatste weken helemaal weg. Uiteindelijk komt de partij uit op 15 of 16 zetels. In 2010 behaalde de SP 15 zetels maar toch is de teleurstelling groot. Ook GroenLinks verloor veel zetels. De partij behaalde bij de verkiezingen in 2010, tien zetels, maar verliest er nu zeven waardoor er nog maar drie overblijven.

 

PVV verliest fors
De Partij voor de vrijheid van Geert Wilders kende geen beste dag. De PVV behaalde in 2010 nog 24 zetels maar komt nu uit op 15 zetels. De problemen in de partij en het weglopen bij het Catshuis overleg hebben de partij allerminst goed gedaan. Ook lijkt het erop dat er erg veel mensen strategisch op de VVD hebben gestemd om de wat meer rechtse Rutte premier te maken en niet de linkse Samsom.

 

Wat nu?
De VVD zal de komende dagen het initiatief nemen bij het opstarten van de gesprekken. Logischerwijs zal er als eerst gesproken worden met de PvdA en ook D66 en het CDA maken een goede kans om in een latere fase mee te mogen praten.