Menu
Auto / Auto bulk

Waarom een WA- verzekering zo belangrijk is

Zodra je een auto hebt, moet je een WA-verzekering afsluiten. Als je met jouw auto schade veroorzaakt bij een ander, wordt dat dan vergoed door deze verzekering. Een WA-verzekering is dus een aansprakelijkheidsverzekering, maar geldt dan alleen voor schade dat is toegebracht door je auto. Deze vorm van verzekeren is wettelijk verplicht. Je bent echter wel vrij om zelf te kiezen voor de graad dekking jij wil hebben. In dit artikel zullen we kijken waarom een WA- verzekering belangrijk is.

Dekken van schade

Ten eerste, en dat is zeer belangrijk, zorgt een WA-verzekering ervoor dat je gedekt bent als je met je auto schade toebrengt aan een derde. Er zijn verschillende soorten dekkingen die dus ook verschillende premies hebben. De laagste premie heb je bij de basis WA-verzekering, maar hierbij moet je wel zelf opdraaien voor schade gemaakt aan jouw eigen voertuig. En die kosten kunnen soms zo hoog oplopen, dat het moeilijk wordt die nog te betalen. Veel mensen kiezen hierdoor voor een beperkt of volledige cascoverzekering. Hiermee wordt de schade aan jouw voertuig ook vergoed.

Schadevrije jaren

Het klinkt grappig, maar een WA-verzekering is ook belangrijk voor jouw rijgedrag. Bij het afsluiten van een autoverzekering wordt er gekeken naar het aantal jaren dat je schadevrij hebt gereden en hoeveel kilometers er jaarlijks worden afgelegd.  Bij een groot aantal schadevrije jaren en een laag aantal kilometers per jaar kunt u korting krijgen op uw premie. hierdoor bespaar je jaarlijks geld en zorg je er ook voor dat je zo min mogelijk ongelukken veroorzaakt met jouw voertuig.

Tot slot

Een WA-verzekering dekt de schade die is toegebracht door jouw auto aan derden. Stel je gaat op vakantie via Schiphol en je maakt tijdens het parkeren rondom Schiphol schade aan een ander voertuig, dan wordt dit gedekt. Om ook de eventuele schade aan uw voertuig geheel of gedeeltelijk te dekken is het belangrijk om ook een casco verzekering te sluiten. Jouw rijgedrag per jaar is ook medebepalend voor de hoogte van je premie. Hoe hoger het aantal schadevrije jaren en hoe minder kilometer er is afgelegd per jaar. Hoe lager de premie dus wordt. Er moet wel erbij vermeld worden dat er ook wordt gekeken naar het bouwjaar en model van je auto.