Menu
Binnenland / Uitgelicht

Koningslied nu al hét woord van 2013?

Koninginnendag komt steeds dichterbij en de dag waarop de koningin normaal gesproken haar verjaardag viert, staat dit jaar natuurlijk helemaal in het teken van de inhuldiging van Prins Willem Alexander, die het stokje over gaat nemen van zijn moeder, Koningin Beatrix. Om de koning te eren is er lang geleden bedacht om een koningslied te maken die het hele volk tegelijk moet gaan meezingen.

 

Vorige week kwam het officiële koningslied dan eindelijk uit, maar binnen enkele dagen werd het nummer dat werd gecomponeerd door John Ewbank net zo snel weer teruggetrokken. Direct na het uitkomen van het lied, kwam er een stortvloed aan kritiek los op de initiatiefnemers en de artiesten die hebben meegewerkt aan het lied dat was bedoeld om de nieuwe Koning te laten zien in wat voor een prachtig land we wonen. Vooral op de sociale media moest Ewbank het ontgelden en het kwam zelfs tot meerdere doodsbedreigingen.

 

Talkshows werkte ook niet mee
Daarnaast werd het lied ook in talkshows als Pauw en Witteman en de Wereld Draait Door redelijk afgezaagd. In Pauw en Witteman kreeg neerlandicus Wim Daniëls maar liefst 12 minuten de tijd om de vele spel- en grammaticale fouten uit de tekst te halen. Bij de Wereld Draait Door werd zelfs door enkele artiesten die meewerkte aan het nummer openlijk afstand gedaan van enkele delen van het nummer. Vooral het tweede rap-gedeelte met daarin de W van Willem en de W van stamppot moest het ontgelden.

 

Ken de grens
Wat een feestnummer had moeten worden, eindigde dus in een nummer dat door de grote man achter het project zelf werd teruggetrokken. Ook dit leverde natuurlijk weer vele reacties op en al snel kwamen er tal van alternatieven Koningsliederen de ether in geslingerd. Sommige goed, sommige bizar slecht. Over smaak valt niet te twisten, maar feit blijft dat het praktisch gezien onmogelijk is om één lied te maken dat iedereen van seconde één tot de laatste klank goed vindt. Je bepaald voor jezelf of je wel of niet meezingt maar iemand met de dood bedreigen om het maken van een koningslied is altijd fout en dienst zwaar bestraft te worden.

 

Alternatief?
Hoewel de officiële commissie die over dit soort dingen gaat al heeft besloten het teruggetrokken, maar nog steeds officiële koningslied toch te gaan zingen op 30 april, willen we u graag laten zien welke andere koningsliederen er nog meer gemaakt zijn. Wij kwamen al snel tot de conclusie dat het Koningslied zeker bij de beste hoort en dat ze misschien alleen na het eerste rap-gedeelte hadden moeten stoppen.

Het Koningslied is gecomponeerd en geproduceerd door John Ewbank, in opdracht van het Nationaal Comité Inhuldiging en de NPO. Alle opbrengsten van het lied gaan naar het Oranje Fonds.

 

De tekst van het ‘Koningslied’ werd geschreven door Jack Poels, John Ewbank, Alain Clark, Guus Meeuwis en Daphne Deckers. De tekst van de rap-sectie in het nummer is gemaakt door Kraantje Pappie, Gers Pardoel, Ali B en Lange Frans. De schrijvers lieten zich inspireren door de tekstuele inzendingen van het Nederlandse volk.

 

De single Koningin van alle Mensen is een initiatief van RTL Boulevard. Dit Beatrix bedanklied is te downloaden op ITunes en de opbrengst gaat naar het prinses Beatrixfonds.

 

Voor het Beatrix Bedanklied hebben 18 BN’ers meegedaan: Frans Bauer, René Froger, Danny de Munk, Josje Huisman, Najib Amhali, Pia Douwes, Wolter Kroes, Lieke van Lexmond, Sandra Reemer, Tim Douwsma, Xander de Buisonjé, Willeke Alberti, Danny Froger, Jeroen van der Boom, Ralf Mackenbach en gastheren Albert Verlinde en Winston Gerschtanowitz.

 

Het Koningslied van Dries Roelvink

 

André van Duin met zijn versie van het Koningslied

 

Ook SnabbelKONING Johan Vlemmix kwam met een eigen Koningslied